NPU kazensko ovadil Raščana, Kovačiča in Skernišakovo

POP TV: Kriminalisti so Matjaža Kovačiča in Manjo Skernišak ovadili zaradi zlorabe položaja, Raščana pa pomoči pri kaznivih dejanjih.

Objavljeno
24. april 2016 22.53
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Ljubljana − Zaradi domnevno spornih posojil v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) je prišlo do nove ovadbe, je danes poročala POP TV. Nacionalni preiskovalni urad je kazensko ovadil nekdanjega predsednika uprave NKBM Matjaža Kovačiča, članico uprave Manjo Skernišak ter nekdanjega predsednika uprave in lastnika Dela Revij Mateja Raščana.

Kovačiča in Skernišakovo so kriminalisti ovadili zaradi zlorabe položaja, Raščana pa zaradi pomoči pri kaznivih dejanjih.

NKBM naj bi poskrbela za financiranje Raščanove kreditno nesposobne družbe Monera, da je lahko postal lastnik Dela Revij, nato pa je to podjetje za poplačilo svojih dolgov Raščan neuradno zadolžil za 15 milijonov evrov, je poročala POP TV. Kredita banki nihče ni vrnil.

NKBM je dala 7,5 milijona evrov kredita družbi Pom-Invest, ta pa je denar posodila Moneri, da je lahko kupila polovico Dela Revij. Nato je Monera le dobila kredit, vendar le zato, ker je bila porok hčerinska družba banke KBM Fineko.

Za drugo polovico Dela Revij je Monera banki navidezno prodala izposojene delnice neke srbske družbe, za kar je NKBM neuradno plačala 5,5 milijona evrov. Zvon Ena holding, ki je bil takrat že prezadolžen, se je zavezal, da bo kasneje od banke nazaj odkupil te delnice, če to slučajno ne bo uspelo Raščanovi družbi.