O vrednosti Janševe parcele še eno mnenje

Primer Trenta: Ocena komisije izvedencev gradbene stroke menda potrjuje očitke tožilstva.

Objavljeno
20. maj 2016 16.50
Trenta, Zemljišča Janeza Janša
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Medtem ko novi lastnik nekdanje zemljišče Janeza Janše v Trenti še vedno oglašuje naprodaj na nepremičninskem spletnem portalu, kazenski postopek, v katerem se je predsednik SDS znašel zaradi prodaje zemljišča pred leti, teče naprej. Drugo izvedensko mnenje, katerega izdelavo je naročilo sodišče, pa po naših neuradnih podatkih ni v korist obdolženih.

Vrednost Janševih parcel v Trenti v skupni velikosti okoli 15.000 kvadratnih metrov v središču Triglavskega narodnega parka je doslej ocenjevalo več izvedencev; tri mnenja so v spisu sodne preiskave (dve je naročilo sodišče, eno mnenje izvedene priče je predložila obramba), eno pa je bilo izdelano po naročilu stečajne upraviteljice družbe Imos. Znano je namreč, da sta se v preiskavi poleg Janše znašla tudi nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar zaradi očitkov tožilstva, da je Imos preplačal nakup zemljišča in s tem omogočil Janši pridobitev premoženjske koristi v vrednosti dobrih sto tisoč evrov.

Različne ocene

Po presoji sodnega izvedenca Franca Nahtigala, ki je za potrebe kazenskega postopka spisal prvo mnenje, je bilo pred desetletjem zemljišče vredno približno 110.000 evrov. Ocenjevalka vrednosti nepremičnin Breda Zorko, ki je izdelala cenitev za stečajno upraviteljico Imosa, pa je tržno vrednost ocenila na 17.655 evrov, kakršna je bila tudi izklicna cena na januarski dražbi. Obramba je v času, ko je sodišče postavilo izvedenca Nahtigala, na svojo roko najela cenilca nepremičnin - ta je vrednost posestva ocenil na 130 tisočakov. Po oceni Gursa je celotna parcela vredna nekaj več kot 21.000 evrov.

Sodišče je na predlog tožilstva konec leta odredilo izdelavo novega mnenja, tokrat je delo naložilo združenju sodnih cenilcev in izvedencev za gradbeno stroko. Njihovo mnenje je prejelo 6. maja in ga poslalo strankam, da nanj podajo morebitne pripombe. »Nadalje je razpisan narok za zaslišanje prič,« pojasnjujejo na sodišču. Na tožilstvu odgovarjajo, da na mnenje »niso imeli pripomb«, več informacij pa ne razkrivajo, a njihov skopi odgovor vendarle posredno potrjuje naše neuradne podatke, da je ocena komisije izvedencev potrdila tožilske očitke in vrednost parcel postavila v meje Gursove cenitve. Pripombe na mnenje pa bo nedvomno imela obramba, rok zanje se sicer menda še ni iztekel.

Naj spomnimo, da je Kasteličevo podjetje Imos marca 2005 za 56 milijonov tolarjev (236.100 evrov) Janši, ki je bil takrat predsednik vlade, prodalo trisobno stanovanje, Janša pa naj bi do dela kupnine prišel tako, da je podjetju Eurogradnje, ki ga je zastopal Gantar, prodal svoje parcele v Trenti (kupil jih je bil leta 1992). Po pogodbi iz julija 2005 so Eurogradnje kupile zemljišče za 31,4 milijona tolarjev (131.200 evrov) in ga dva meseca kasneje prodale Imosu za 146.000 evrov, kar naj bi bil formalen prenos, češ da so Eurogradnje zemljišča pravzaprav plačale z denarjem, ki jim ga je v začetku maja 2005 nakazal Imos. Ta naj bi v tej verigi preplačal vrednost Janševih zemljišč in tako Janši omogočil za sto tisoč evrov premoženjske koristi, trdi tožilstvo. Zaradi posla je bil prvak SDS tudi pod lupo protikorupcijske komisije.

Dražba pod drobnogledom

Ocena komisije sodnih cenilcev in izvedencev gradbene stroke o vrednosti parcele pred desetletjem tako po naših podatkih zelo odstopa od cene, ki jo je po januarski dražbi plačala kranjska nepremičninska agencija Nepremičnina, d. o. o., katere lastnik je Damjan Podjed. Ta je za zemljišče odštel 127.500 evrov, kar je blizu cene, ki jo je Janša iztržil leta 2005, ko ga je prodal Eurogradnjam. Podjed je kupnino plačal tik pred iztekom trimesečnega roka, s čimer so, kot izhaja iz sklepa, objavljenega na Ajpesu, izpolnjeni pogoji za vknjižbo pravice v zemljiško knjigo. V slednji sprememba lastništva še ni vpisana, prav tako še ni končan postopek izbrisa hipoteke ene od upnic Imosa v znesku 21.642,50 evra.

Podjed je takoj po dražbi pojasnil, da ni končni kupec in da bo zemljišče ponudil na trgu - na nepremičninskem spletnem portalu ga je še pred plačilom kupnine začel oglaševati za 142.000 evrov.

Sicer pa se za dražbo po neuradnih podatkih medijev zanimajo tudi kriminalisti, ki preiskujejo, ali je mariborska družba Prima Immobilia, ki je v lasti Darka Šmida, vodi pa jo Gregor Jeza (nekdanji član SDS), na dražbi »umetno« višala ceno; od 20 dražiteljev se je namreč večina ustavila pri ceni, nižji od 30.000 evrov, štirje pa so ponudbe usklajeno dvigovali do 127.500 evrov, za kolikor je bila na koncu tudi prodana Nepremičnini. Podjed vse očitke, da je bila dražba zrežirana, zavrača, prav tako zanika domnevne povezave z Janšo oziroma njegovimi političnimi zagovorniki.