Za volan brez alkohola

Ob martinovem preventivne akcije; še vedno je preveč voznikov vinjenih.

Objavljeno
10. november 2015 16.52
gpu*alkotest
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Alkohol nima kaj iskati za volanom, v dneh ob martinovem opozarja direktor agencije za varnost prometa Igor Velov. V času nacionalne akcije Alkohol bodo do konca leta izpeljali več preventivnih dogodkov, med njimi tudi 0,0 šofer – Trezna odločitev.

V tednu, ko je martinovo, ne pomnimo leta, da se ne bi zgodila prometna nesreča s smrtnim izidom, zato v tem obdobju Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) še posebno intenzivno izvaja aktivnosti informiranja in ozaveščanja glede problematike alkohola za volanom in v prometu, pravi Igor Velov. Jutri, v sredo, bo od 11.00 do 17.00 potekal osrednji preventivni dogodek v središču Maribora na Trgu Leona Štuklja. Sodelovanje v prometu pod vplivom alkohola je tvegano, saj so pogoste prometne nesreče z najhujšimi posledicami prav v povezavi z alkoholom. Letos se je do 15. oktobra zgodilo več kot 1100 nesreč, ki jih je povzročil vinjen voznik, kar je sicer pet odstotkov manj kot lani, a je zato v njih umrlo 27 ljudi, to je osem več kot v istem obdobju lani. Največ prometnih nesreč, h katerim je prispeval alkohol, so povzročili vozniki, stari od 25 do 34 let, največ smrtnih prometnih nesreč pa mladi med 18. in 24. letom starosti.

Borut Pervanja z zavoda Vozim je pred leti pri 19 letih vinjen sedel za volan in blizu doma povzročil nesrečo, po kateri je ostal priklenjen na invalidski voziček. »Takrat sem mislil, da nisem toliko popil, da ne bi mogel voziti,« pravi, skrbelo pa ga je edino to, da ga ne bo ustavila policija. Danes, ko je na vozičku že polovico svojega življenja, si želi, da bi ga takrat policija ustavila in izločila iz prometa. V zavodu zdaj med drugim pripravljajo delavnice za dijake, na katerih jim predstavljajo pomen varne vožnje in možne posledice nespoštovanja predpisov, na podlagi lastnih izkušenj svojih članov pa mlade ozaveščajo s svojimi zgodbami s ciljem, da se njihove zgodbe ne bi nikoli zgodile drugim.

Aktivna bo tudi policija

Policisti bodo v času martinovega in decembra na točkah, kjer je večja verjetnost, da je za volanom vinjen voznik, izvajali intenzivne nadzore nad vsebnostjo alkohola in drugih prepovedanih psihoaktivnih snovi v krvi. Vodja sektorja za promet Generalne policijske uprave Ivan Kapun opozarja, da preveč ljudi še zmeraj vozi pod vplivom alkohola, zlasti v omenjenem času, zato poziva organizatorje dogodkov in lastnike lokalov, naj pomislijo tudi na varno vrnitev gostov domov.

Na AVP opozarjajo na številne stereotipe o vinjenosti, ki pa ne držijo. Med drugim so kritični do tistih, ki pravijo, da dobro vedo, kdaj niso preveč pijani za vožnjo. Pravijo, da ljudje ne moremo dobro oceniti svoje alkoholiziranosti, saj se nam pod vplivom alkohola presoja in kontrola našega ravnanja spremeni in postane manj kritična, svojo alkoholiziranost presojamo šele, ko se nam začne zapletati govor ali hoja. »A to se zgodi pri zelo visoki alkoholiziranosti. Alkohol veliko prej vpliva na manj avtomatizirana ravnanja, ki so v kritičnih situacijah ključna.«