Objestnost in alkohol ne spadata na smučišče

Dve tragični nesreči in 69 huje poškodovanih smučarjev je bilanca lanske sezone.

Objavljeno
06. januar 2012 19.53
Blaž Račič, Jesenica
Blaž Račič, Jesenica

Kranjska Gora - Le varna smuka je užitek, so poimenovali akcijo za promocijo varnega smučanja, ki sta jo danes v Kranjski Gori organizirala ministrstvo za notranje zadeve in Smučarska zveza Slovenije.

Aleš Zalar, minister za notranje zadeve, je poudaril velik pomen smučarskega znanja. Kdor zna smučati, se lažje izogne nevarnostim na smučišču, je pojasnil Aleš Zalar.

Pri tem je kot eno pomembnejših prioritet dela policistov na smučiščih posebej omenil, da želijo alkohol tako kot s cest spraviti tudi s smučišč. Objestna vožnja in prevelika hitrost smučarjev sta najpogostejša razloga za nesreče na smučiščih.

Kot je dejal Zalar, je 1247 nesreč, kolikor so jih na vseh slovenskih smučiščih našteli v lanski smučarski sezoni, preveč. Poudaril je še, da se smučarske nesreče s tragičnimi posledicami (lani sta bili v Sloveniji dve smrtni žrtvi) sploh ne bi smele dogajati.

Tudi zato organizirajo preventivne akcije, s katerimi hočejo smučarje opozoriti na potencialne nevarnosti na smučišču, jih seznaniti s pravili in jih spodbuditi k učenju varnega smučanja.

Večje pristojnosti smučarskih nadzornikov

Po spremembi zakonodaje so se pristojnosti policistov na smučišču zmanjšale, povečale pa so se pristojnosti smučarskih nadzornikov.

Kot pravi Miha Kokalj, nadzornik na smučišču v Kranjski Gori, dajejo pri svojem delu največji poudarek varnosti. Velika večina smučarjev spoštuje smučarska pravila, je dejal Kokalj in dodal, da največkrat ukrepajo proti prehitrim in objestnim smučarjem, ki jim lahko odvzamejo smučarsko vozovnico.

Večinoma smučarji dobro sprejemajo nadzornike, je še ocenil Kokalj, in z njimi nimajo težav, občasno pa se morajo tudi pognati za kršitelji in jih opozoriti na nevarno smuko.

Zaradi narave smučišča in manjše zahtevnosti terenov v Kranjski Gori je nesreč s hudimi telesnimi poškodbami le manjše število, pravi Damjan Lepoša, policist smučar iz Kranjske Gore.

Na smučišču so lani le enega smučarja zasačili, da je pred smuko pregloboko pogledal v kozarec. Povedal je še, da so policisti na smučišču navzoči, ko je obisk večji, predvsem v času šolskih počitnic. Poleg smučarskih nesreč obravnavajo tudi primere tatvin smučarske opreme.

V Kranjski Gori so v letošnji smučarski sezoni našteli 28 poškodb smučarjev, je povedala Klavdija Gomboc iz RTC žičnice Kranjska Gora in dodala, da je na njihovih smučarskih terenih, ki so primerni za manj zahtevne smučarje in družine z otroki, relativno malo nesreč.

Kljub temu se trudijo vzpostavljati možnosti za varno smuko tudi s tem, da slabše smučarje pozivajo, da si najamejo učitelja smučanja.

Smučarka ima hude poškodbe trtice

Na smučišču v Kranjski Gori sta danes trčila dva smučarja. Smučarko s hudimi poškodbami trtice so odpeljali v zdravstveno oskrbo, medtem ko so drugega udeleženca nesreče nadzorniki in policisti iskali zaman. Kot je dejal Lepoša, je to prvi primer, da je eden od udeležencev smučarske nesreče zapustil kraj nesreče.

V lanski smučarski sezoni je bilo na vseh slovenskih smučiščih 2526 obratovalnih dni, obiskalo pa jih je približno 1.190.000 obiskovalcev.

V primerjavi s preteklimi leti je bilo v zadnjih treh letih na smučiščih večje število nesreč, kar povezujejo predvsem z novo tehniko smučanja.

Velika večina poškodb se je lani končala le z lažjimi poškodbami, 69 pa s hudimi. Prav med promocijo varnega smučanja se je na smučišču v Kranjski Gori zgodila huda nesreča.