Obsojeni brigadir zdaj še v sodni preiskavi

Peter Zupan, ki je bil v zadevi Patria II obsojen na zapor, se je domnevno branil s ponaredkom.

Objavljeno
17. februar 2016 21.36
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Leto dni po tem, ko je Peter Zupan višjemu sodišču dostavil domnevno ponarejen dokument obrambnega ministrstva, ki naj bi ga opral krivde za posredovanje tajnih podatkov o postopku nabave finskih oklepnikov Juretu Cekuti, se je proti njemu začela sodna preiskava.

Na Višjem sodišču v Ljubljani je pred letom dni potekala javna seja, na kateri je sodišče obravnavalo pritožbe na obsodilno sodbo za upokojenega brigadirja Petra Zupana in slikarja Jureta Jurčka Cekute zaradi postopkov nabave finskih osemkolesnih oklepnikov. Gre za tako imenovano afero Patria II. Prvostopenjsko sodišče je oba spoznalo za kriva, prvega je zaradi zlorabe položaja obsodilo na dve leti in pol zapora, drugega pa zaradi prodaje zaupnih podatkov finski Patrii na štiri leta in štiri mesece zapora.

Po obsodbi obrnil ploščo

Zupan je po sodbi okrožnega sodišča kot nekdanji vodja za temeljne razvojne programe na obrambnem ministrstvu zaupne podatke o nakupu osemkolesnikov posredoval Cekuti, ta pa jih je predal Patrijinemu zunanjemu sodelavcu in posredniku Hansu Wolfgangu Riedlu. Čeprav je pred okrožno sodnico Dejano Fekonja trdil, da informacij ni nikomur posredoval naprej, je na pritožbenem sodišču predložil papir, ki ga je domnevno pooblastil, naj nadaljuje obveščanje Cekute. »Po nalogu državnega sekretarja nadaljujte informiranje predstavnikov finskega proizvajalca kolesnikov skladno s prejetimi usmeritvami. Kontaktna oseba je še naprej g. J. Cekuta. O izvedenih postopkih poročajte,« je zapisano na spornem dokumentu.

Sporni dokument je po njegovih besedah dobil v poštni nabiralnik tri tedne po obsodbi na prvi stopnji. Že ob razkritju se je postavljalo vprašanje, zakaj v preteklosti ni niti z besedo omenil dokumenta, saj bi ga ta kot dobrega vojaka, ki le uboga ukaze nadrejenih, vsaj delno razbremenil krivde.

Nekaj dni po Zupanovem manevru se je oglasil Franc Žnidaršič, ki je bil leta 2005 državni sekretar na obrambnem ministrstvu in kategorično zanikal, da bi dal takšno pooblastilo. »Izjavljam, da nikoli in nikomur nisem dajal navodil, da kogarkoli zunaj ministrstva za obrambo obvešča o aktivnostih, ki se nanašajo na potencialne dobavitelje zunaj uradnih postopkov. Kategorično zanikam kakršnokoli moje angažiranje glede odtekanja podatkov z ministrstva za obrambo,« je takrat za Delo povedal Žnidaršič.

Kopijo dokumenta je pregledal tudi sam in opazil nekaj nelogičnosti, ki so v negotovost postavili verodostojnost dokumenta. Glava dokumenta je po njegovih besedah opremljena z naslovom Urad za logistiko, ki pa junija 2005, tako pravi Žnidaršič, že tri leta ni več obstajal. Namesto urada je obstajal direktorat za logistiko. »Prav tako je 'dokument' podpisal Edvard Kraševec kot vodja sektorja za opremljanje, čeprav je bil 28. junija 2005 še vedno vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za logistiko. Pričakujem, da bodo pristojne službe opravile svoje delo pri ugotavljanju verodostojnosti predstavljenega dokumenta,« je še pojasnil Žnidaršič.

Sporni dokument sprožil nov postopek

Pristojne službe so očitno opravile svoje delo, saj se je Zupan po dveh tednih znašel v novem postopku. Na podlagi usmeritev vrhovnega državnega tožilstva je sum začela preiskovati obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo, ki je 19. februarja lani tožilstvu očitno sporočila, da je listina ponarejena. Vrhovno državno tožilstvo je 27. februarja lani na ljubljansko okrožno državno tožilstvo vložilo novo kazensko ovadbo proti Zupanu, v kateri mu očita, da je poskušal s ponaredkom vplivati na odločitev višjih sodnikov.

Okrožno tožilstvo je nato na sodišče naslovilo zahtevo za sodno preiskavo, Zupan je bil po naših informacijah pred časom že zaslišan pred preiskovalnim sodnikom, medtem ko je sodišče 28. decembra izdalo sklep o preiskavi, ki je že postal pravnomočen. Zaradi kaznivega dejanja preprečevanje dokazovanja Zupanu grozi do pet let zapora.