Osmanoviću in Goričanu tri leta zapora

Podjetje Dom Smreka oškodovano za 3,4 milijona evrov. Osmanoviću so po dobrih dveh letih odpravili pripor.

Objavljeno
25. maj 2016 17.09
regent osmanović
Iva Ropac
Iva Ropac
Maribor – Tudi ponovljeno sojenje Samidu Osmanoviću in Danilu Goričanu zaradi oškodovanja mariborske družbe Dom Smreka se je končalo z obsodbo, a z nižjo kaznijo kot prvič. Mariborsko okrožno sodišče jima je prisodilo tri leta zapora, Osmanoviću pa hkrati odpravilo pripor.

Kot smo poročali, sta se Goričan, nekdanji direktor družbe Dom Smreka, in slovensko-bosanski poslovnež Osmanović na zatožni klopi znašla zaradi očitka zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti oziroma napeljevanja k temu dejanju. Goričan je namreč septembra 2009 sklenil pogodbo o nakupu Osmanovićeve družbe OS Metal v vrednosti 20,3 milijona evrov, katere edini kapital je bil po prepričanju tožilstva 86.000 kvadratnih metrov velika parcela v Orubici v Slavoniji. Za tožilstvo je zadeva sporna, ker je OS Metal od Multi Consultinga to isto zemljišče kupil za 110.000 evrov, šest mesecev kasneje pa je njena vrednost na podlagi domnevno fiktivne cenitve poskočila na kar 17 milijonov evrov. Na to po prepričanju tožilstva ni vplival niti en dejavnik, zaradi česar je Dom Smreka utrpela veliko premoženjsko škodo. Dom Smreka je to parcelo zastavila pri LHB Frankfurt (članica skupine NLB) za najetje 10,5 milijona evrov posojila, ko se je znašla v finančnih škripcih, pa kredita ni več zmogla odplačevati in je šla v stečaj. Osmanović in Goričan sta po prepričanju tožilstva Dom Smreko oškodovala za 3,4 milijona evrov. Sodišče je, kar zadeva opis dejanj, v celoti sledilo obtožbi, so zadovoljni na mariborskem okrožnem državnem tožilstvu.

Osmanović, ki je na sojenje prihajal vklenjen v lisice in v spremstvu pravosodnih policistov, pa je včeraj iz mariborske sodne palače odkorakal svoboden. Sodnik Danilo Obersnel mu je po poročanju spletnega Večera pripor odpravil, saj je za rešetkami prebil skupaj že več kot dve leti (od 14. maja 2014), kar pomeni, da bi, če bi postala sodba pravnomočna, že lahko zaprosil za pogojni odpust. Osmanović, ki je bil priprt zaradi begosumnosti, eden od razlogov pa je bilo njegovo dvojno državljanstvo, poleg slovenskega še bosansko, se je slednjemu že pred meseci odrekel, navaja Večer.

Osmanoviću je sodišče ob upoštevanju novoizrečenih treh let zapora in pravnomočne zaporne kazni v trajanju leto dni za davčno zatajitev (za leto 2008 je namreč za svojo družbo Oil Metal Company navedel lažne dohodke in se izognil plačilu davka v višini 327.800 evrov) nato določilo enotno zaporno kazen v trajanju treh let in desetih mesecev.

Obramba se bo zoper obsodilno sodbo, kot poroča Večer, pritožila, pritožbo glede kazenske sankcije pa bo vložilo tudi tožilstvo, ki je za oba obdolžena predlagalo kazen šestih let zapora, so nam potrdili na tožilstvu.

Oba obdolžena je sodišče prve stopnje v tej zadevi enkrat že obsodilo, in sicer na sedem let zapora, a je višje sodišče sodbo razveljavilo, zato so jima sodili ponovno.