Pijani policist, ki je zbil pešca, oproščen

Pravnomočno: sodišče ni našlo vzročne zveze med alkoholiziranostjo obtoženega in prometno nesrečo.

Objavljeno
09. november 2015 17.49
bakal nesreča
Robert Galun
Robert Galun

Ptuj – Pred štirimi leti je policist Zlatko Kosec do smrti povozil na cesti ležečega pešca. Za volan je sedel precej opit in ptujsko okrožno sodišče mu je prisodilo dve leti in deset mesecev zapora. Zdaj je koprsko višje sodišče poskrbelo za popoln preobrat in Kosca oprostilo obtožbe.

Zgodilo se je 10. oziroma 11. septembra 2011 med 23.30 in 00.31, ko se je Kosec, takrat zaposlen na postaji mejne policije v Zavrču, s svojim osebnim avtom hyundai lantra peljal po lokalni cesti iz smeri Polenšaka proti Lasigovcem. Na cesti brez označenih prometnih pasov, široki le 3,15 metra, je v desnem nepreglednem ovinku trčil v na tleh ležečega 43-letnega Draga Žurana in ga po vozišču vlekel še dobrih 44 metrov, kar je bilo za moškega usodno.

Po nesreči je pobegnil, a za seboj pustil sledi

Danes 47-letni Kosec je po trčenju pobegnil, sodeč po sodbi višjega sodišča, je imel v telesu najmanj 1,615 grama alkohola na kilogram krvi. Toda njegovi takratni kolegi so ga hitro izsledili, saj so na kraju prometne nesreče našli del vozila. Ugotovili so, da pripada hyundaiu lantri kovinsko sive barve, in na podlagi evidence vozil so avtomobil odkrili še istega dne. Kosca so pridržali za šest ur ter ga osumili povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti in zapustitve poškodovanca v prometni nesreči.

Ptujsko sodišče ga je zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti spoznalo za krivega in mu poleg tega za eno leto odvzelo vozniško dovoljenje. Njegov zagovornik Sašo Petek je vložil pritožbo, ki je romala na koprsko višje sodišče. To je primer obrnilo na glavo in Kosca opralo krivde.

Ugotovilo je, da je očitek iz obtožnice, ki mu je pritrdilo tudi sodišče prve stopnje, nesmiseln, saj je sodišče o vzročni zvezi sklepalo na podlagi širine Koščevega vozila. Pri tem pa se ni vprašalo, kaj bi lahko Koscu glede kršitve pravil vožnje očitalo, če bi vozil širše vozilo, menijo višji sodniki. Ti niso niti malo podvomili o tem, da je Kosec vozil pod vplivom alkohola, vendar bi moral biti v opisu očitanega kaznivega dejanja konkretiziran očitek o vzročni zvezi med vožnjo pod vplivom alkohola in prometno nesrečo; ta ni podana niti z golim zatrjevanjem, da je bil obtoženec absolutno nesposoben za varno vožnjo.

Nepričakovana ovira

Pritožbeno sodišče meni, da je ptujsko okrožno sodišče napačno sklepalo, da oškodovanec za voznika ni pomenil nepričakovane ovire. Realno je pričakovati nasproti vozeče vozilo ali pešca, ki hodi ali ob levem ali desnem robu vozišča: »Objektivno pa obtoženec ni mogel pričakovati oziroma predvideti oškodovanca, ki je ponoči ležal sicer bolj na levi strani vozišča, oblečen v temna oblačila brez kakršnihkoli odsevnikov.«

Tudi izračun sodišča prve stopnje, da bi moral Kosec od desnega roba vozišča voziti največ 20 centimetrov, je drugostopenjsko sodišče ovrglo. Zakon namreč določa, da morajo vozniki na vozišču brez označenih prometnih pasov po desni strani voziti v takšni oddaljenosti od roba, da promet poteka varno in neovirano: »Kakšna mora biti oddaljenost od roba, zakon ne pove, zato je treba vsak primer presojati posamezno.« Napačno je namreč od kateregakoli voznika zahtevati, da bo ponoči po ozki cesti, kjer se dva avtomobila neovirano ne moreta srečati, vozil le 20 centimetrov od roba, saj bi s tem ogrozil varnost morebitnih pešcev pri pravilni hoji ob robu vozišča, je razbrati iz sodbe višje sodišča.

To je sklenilo, da prometna nesreča ni bila »objektivno predvidljiva«, voznik ni imel ne objektivnih ne subjektivnih možnosti, da bi se nevarnosti v obliki na tleh ležečega pešca zavedal. Ker mu niso očitali vožnje z neprilagojeno hitrostjo (na delu ceste, kjer je omejitev 90, je vozil 73 kilometrov na uro), ga je višje sodišče, ker ni dokazov, da je storil očitano kaznivo dejanje, oprostilo. Zaradi procesnih ovir samo namreč ne sme posegati v opis očitanega kaznivega dejanja, saj bi bilo to v škodo obtoženca.