Po najdbi večje količine orožja osumljeni v priporu

Med kontrolo prtljage 25-letnega državljana BiH so ugotovili, da v dveh večjih črnih torbah tovori eksplozivna telesa, pištole in naboje.
Objavljeno
05. december 2017 16.58
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Maribor - Zaradi večje količine orožja in razstreliva, ki so jo policisti našli na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje v soboto v prtljagi 25-letnega potnika na avtobusu, je dežurni preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča na Ptuju zanj po zaslišanju odredil pripor. Gre za državljana Bosne in Hercegovine, ki je bil na poti iz BiH na Švedsko.

Policisti postaje mejne policije Gruškovje so v soboto na avtobusu danskih registrskih številk najprej opravili kontrolo potnih listin potnikov, nato pa še pregled njihove prtljage z rentgensko napravo.

Med kontrolo prtljage 25-letnega državljana BiH, ki je potoval iz Banja Luke v Göteborg, so ugotovili, da v dveh večjih črnih torbah tovori eksplozivna telesa, pištole in naboje. Prav tako so ugotovili, da se eksplozivna telesa nahajajo v plastičnih posodah, ki jih je tovoril, potopljena v majonezi in čokoladi, so pojasnili na današnji novinarski konferenci Policijske uprave (PU) Maribor.

Nadaljnji postopek so prevzeli kriminalisti, ki so v preiskavi ugotovili, da je osumljeni 25-letnik v Slovenijo protipravno vnesel 35 ročnih bomb M75, eno ročno bombo M52, sedem pištol različnih kalibrov in proizvajalcev ter 198 nabojev različnih kalibrov.

S seboj je na avtobusu imel še eno torbo, ki pa je ni odnesel na rentgenski pregled prtljage, ampak jo je pustil pred avtobusom. Iz te torbe je v času, ko je bil avtobus na območju mejnega prehoda, voznik avtobusa vzel več vrečk, ki jih je odnesel in odložil v bližnji koš za smeti.

V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da so bile v njih še tri avtomatske puške, pištola, dve tromblonski mini M60, osem nabojnikov, tri lesena kopita za puško, del orožja oz. cev in 208 nabojev različnih kalibrov in da je tudi to orožje in strelivo last osumljenega.

Temu so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom odvzeli prostost in ga v ponedeljek privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ki je zanj po zaslišanju odredil pripor, so sporočili s PU Maribor.