Po poteh ugrabiteljev Zorice Škrbić

Zaradi sodne rekonstrukcije predel Trnovega in Viča občasno povsem okupiran z oboroženimi policisti.

Objavljeno
14. september 2017 17.41
Mitja Felc
Mitja Felc
Ljubljana - Precej začudenja in tudi nekaj zaskrbljenosti je včeraj dopoldne povzročila množična navzočnost policistov z dolgocevnim orožjem v nekaterih predelih Trnovega in Viča v Ljubljani, zato so sprva začele krožiti govorice o kakšni nevarni situaciji oziroma preiskavi hudega kaznivega dejanja.

A se je kaj kmalu izkazalo, da razloga za skrb in preplah ni, saj so oboroženi policisti le pomagali pri sodni rekonstrukciji ugrabitve, mučenja in smrti Zorice Škrbić pred tremi leti. Rekonstrukcija je posledica vnovičnega sojenja Milanu Trivkoviću, ki izmed četverice obtoženi edini ni priznal, da je sodeloval pri zloveščem dejanju.

Ogled okrožne sodnice Barbare Trebec Debeljak, državne tožilke Mateje Gončin, obtoženega Milana Trivkovića, odvetnice Teje Kovačič Mlinar, med drugim pa je bil navzoč še ropar sefov v SKB Dejan Vidmar (tudi zato tako poostrena varnost), se je začela na Ziherlovi ulici v Trnovem, kjer sta ugrabitelja Blagoje Sazdov in Željko Petrović (oba sta krivdo priznala) Škrbićevo zbila s kolesa in jo strpala v belo alfo romeo koprskih registrskih tablic. Krivdo je, kot smo že večkrat poročali, priznal tudi Senad Livadić. Obsojeni so bili na 15 (Petrović), 14 (Sazdov) oziroma dve leti in dva meseca (Livadić) zapora.

Sodna rekonstrukcija se je nato nadaljevala po poti storilcev in ugrabljene Škrbićeve, kot je to zapisano v obtožnici, med več lokacijami so si ogledali tudi dom obtoženega Trivkovića, saj se ta brani, da je v času ugrabitve doma s prijatelji »roštiljal«.

Ogledali so si tudi gozd na območju Ceste v Gorico, kjer so nemočno žensko debelih deset ur zadrževali, jo slekli do spodnjega perila, z lisicami priklenili za drevo, pretepali in surovo mučili. Iz njenih ust so menda hoteli slišati, kje so milijoni evrov in druge vrednosti, ki so izginile v noči na 1. november 2005 iz sefov SKB. Da Zorica Škrbić to ve, so domnevali, ker je bila partnerica pravnomočno obsojenega roparja sefov Dejana Vidmarja. Vidmar je bil zaradi ropa in zatajitve (v hišni preiskavi so pri njem našli ukradene Groharjeve slike) obsojen na skupno 15 let zapora. Včeraj je za nekaj ur zapustil zapore na Dobu, saj je bil navzoč na rekonstrukciji.

Že v gozdu so Škrbićevo hudo poškodovali, usodne rane pa ji zadali nekaj ur pozneje, ko so jo v zgodnjih jutranjih odvrgli iz alfe na glavni cesti v Podpeči. Pri padcu si je dodatno poškodovala rebra, pri čemer se ji je eno usodno zadrlo v pljuča, zato je še pred prihodom reševalcev umrla. Sodna obdukcija je pokazala 21 izjemno močnih poškodb. Znani in neznani storilci (sumijo namreč, da četverica obtoženih ni edina vpletena v to grozodejstvo, predvsem pa naj bi bil naročnik nekdo drug) so se po ugotovitvah organov pregona dobro pripravili, saj so si izključno za brutalno dejanje priskrbeli vozilo, registrske tablice, maskirne kape, komunikacijska sredstva in sredstva za vezanje, vklepanje in mučenje. Včeraj si kraja smrti v Podpeči in nekaj sto metrov oddaljene makadamske poljske ceste, kjer so storilci zažgali alfo in s tem zabrisali marsikatero pomembno sled, v rekonstrukciji zaradi pomanjkanja časa še niso ogledali.

Spomnimo, da se je Trivković na prvotnem sojenju zagovarjal kot nedolžen, s pomočjo odvetnika Blaža Kovačiča Mlinarja pa ga prvostopenjsko sodišče ni spoznalo za krivega pri ugrabitvi in hudodelskem združevanju.
A je višje sodišču ugodilo pritožbi specializirane državne tožilke Mateje Gončin, sodbo razveljavilo, za obtoženega znova odredilo pripor in celotni kazenski spis vrnilo v ponovno odločanje na prvo stopnjo.