Suspendirane tožilke Kotnikove sodna pošta ne doseže

Tožilko Dragico Kotnik, obtoženo, da je novinarju Mitji Lomovšku predala zaupni dokument v zadevi bulmastifi, policija prijela na podlagi trajne odredbe sodišča za privedbo.

Objavljeno
29. marec 2017 13.08
Slovenija, Ljubljana, 03.12.2010. Dragica KOTNIK iz skupine drzavnih tozilcev za pregon organiziranega kriminala. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana - Suspendirano višjo državno tožilko Dragico Kotnik so koprski policisti včeraj prijeli na domačem naslovu v Kopru in jo prepeljali na ljubljansko okrajno sodišče. Tam je prevzela vabilo na glavno obravnavo, ki ga ji sodišče kot obdolženi sicer ni moglo vročiti, nato so jo izpustili.

Na koprski policijski upravi pojasnjujejo, da so policisti tamkajšnje policijske postaje na podlagi trajne odredbe za privedbo, ki jo je izdalo Okrajno sodišče v Ljubljani, na domačem naslovu v Kopru »našli iskano osebo, in sicer 54-letno državljanko Republike Slovenije«. Ljubljansko sodišče jo išče zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in drugih kaznivih dejanj, dodajajo.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so potrdili, da so koprski policisti na podlagi trajne odredbe za privedbo pridržali tožilko Kotnikovo. Navajajo, da gre za izvršitev ukrepa sodišča, ki ga na vrhovnem tožilstvu pozdravljajo in obžalujejo, da do tega ni prišlo že prej.

»Kazenski pregon ni zastaral«

Zapisali so še, da je Kotnikova v suspenzu, ki bo trajal do konca kazenskega postopka. Odločba o suspenzu z dne 7. novembra 2013 ji je bila z vložitvijo v hišni predalčnik vročena 25. novembra 2013 in je s tem dnem tudi začela učinkovati. »Kazenski pregon v tej zadevi še ni zastaral, ker zastaranje ni teklo v času, ko se je tožilka izmikala sodišču,« dodajajo. O tem, koliko časa zastaranje ni teklo, pa bo moralo odločiti sodišče, pred katerim teče kazenski postopek.

Da kazenski pregon ni zastaral, trdijo tudi na okrajnem sodišču, kjer so še pojasnili, da so Kotnikovo na sodišče privedli na podlagi odredbe za privedbo za vročitev vabila na glavno obravnavo.

Nekdanja vodja oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri vrhovnem tožilstvu je v suspenzu, odkar je bil zoper njo pravnomočno uveden kazenski postopek zaradi domnevne zlorabe tožilskih pooblastil. Krški tožilci ji v obtožnem predlogu očitajo, češ da je novinarju Mitji Lomovšku (ki se je znašel na zatožni klopi zaradi domnevnega napeljevanja) posredovala interni tožilski dokument, povezan z afero Baričevič. V drugem primeru naj bi novinarju posredovala obtožnico, ki jo je spisala proti Ivanu Zidarju in soobtoženim.

Na sodišče je ni

A se sojenje zapleta. Na spisu se je zvrstilo pet sodnikov in sodnic (dva sta vmes zamenjala delovno mesto, dve sta bili izločeni). Po podatkih sodišča je bilo v zadevi razpisanih in preloženih šest narokov, Kotnikova pa ni prišla na noben narok. Sodeč po zdravniškem izvedenskem mnenju, je za sojenje sicer sposobna, vendar zaradi posttravmatske stresne motnje obstajajo omejitve glede sodelovanja na sojenju. Ne glede na to je na sodišče ni, saj je sodna pošta na naslovih, ki jih je navedla, ne doseže. Več poskusov vročitve tako po redni pošti kakor po sodnem vročevalcu je bilo neuspešnih. Pred časom jo je policija po odredbi sodišča prav tako prijela, da ji je sodišče vročilo obtožni predlog.

Kotnikova je sicer v tem času večkrat spregovorila za nekatere medije in zatrjevala, da sta tako kazenski postopek kakor suspenz nezakonita in posledica zarote, sama pa je žrtev političnega šikaniranja in gonje. »Zakonskih razlogov za preiskavo namreč ni bilo in jih ni za noben kazenski postopek. Gre za tipično politično odločanje glede na to, da zakonski razlogi niso bili podani. Prepričana sem, da zato, ker vodilnim osebam na policiji in tožilstvu ni bilo všeč moje delo pri določenih primerih. To je nujno pripeljalo do odkritja vpletenosti oseb, ki se jih v Sloveniji ne preganja,« je oktobra lani med drugim dejala za spletni portal siol.net.

Proti Kotnikovi so na tožilstvu že pred časom uvedli tudi disciplinska postopka, a tudi ta po naših podatkih nista dobila epiloga, menda zaradi nedosegljivosti Kotnikove zaradi dolgotrajnega bolniškega staleža (od sredine maja 2013). V času suspenza tožilka prejema polovico plače, ki bi jo prejemala, če bi delala. Glede na njeno izhodiščno plačo okrog vsaj 4400 evrov bruto, polovica znaša vsaj 2200 evrov bruto na mesec.