Policisti okupirali nevarno domačijo v Cirkušah

Upokojeni kemik je na samotni domačiji menda imel laboratorij in skladišče kemikalij.

Objavljeno
11. december 2014 15.17
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Cirkuše, Litija − Danes dopoldne so širšo območje naselja Cirkuše dobesedno okupirali uniformairani policisti in pripadniki specialne enote policije, saj so odkrili samotno domačijo sredi gozda, kjer je upokojeni kemik Gregor Vidmar iz Novega Polja domnevno imel svoj laboratorij in skladišče kemikalij.

Uradnih informacij, kaj se dogaja na domačiji in okoli nje, nam iz ljubljanske policijske uprave še niso posredovali. Njihov tiskovni predstavnik Vinko Stojnšek je za spletno Delo povedal le, da strokovnjaki na licu mesta testirajo domnevno najdene snovi in ves postopek verjetno danes niti še ne bo zaključen. »Za zdaj lahko uradno potrdimo le to, da nadaljujemo delo na drugi lokaciji,« je povedal Stojnšek. Njegova sodelovka Nataša Pucko pa je dodala, da zaradi interesa preiskave podrobnosti ne morejo razkriti.

Domačini so si oddahnili

Dostop do kmetije, ki jo je pred dobrimi 20 leti kupil Vidmar in kasneje lastništvo prenesel na drugo osebo, je onemogočen. Policisti so dobesedno na vsakem koraku in iz varnostnih razlogov k objektom ne pustijo nikogar.

Domačini, s katerimi smo se pogovarjali, so se po odkritju objekta resnično oddahnili. Sumili so, da se tam »dogajajo čudne reči«, saj Vidmar v bližino svinjaka, v katerem se nahajajo za zdaj še neidentificirane snovi, ni pustil nikogar. »Ko sem pred leti prišel k njemu, je skozi špranje lesenih vrat v tem svinjaku sevala zelo visoka temperatura«, se spominja dogodka tamkajšnji domačin. Ko je mož stopil iz tega prostora na plan, nadaljuje naš sogovornik, je nemudoma za seboj zaprl vrata. Lesena vrata je kasneje zamenjal z železnimi in nanje pritrdil zaporniško ključavnico.

Pred dobrim mesecem dni se je v okolici te domačije, po domače Pr' Korparju, pasla živina. Dve govedi sta menda poginili, lastniku pa ju je nato nekako uspelo spraviti domov, smo slišali.

»V prostorih bodo zagotovo našli kemikalije. Možakar jih je s kombiniranim vozilom vozil na domačijo in jih nato sežigal, da je zelo smrdelo,« se spominja krajan. Vidmar je pred dvema desetletjema kupil le stanovajsko hišo, v katero ni vložil niti evra, in svinjake, medtem ko bližnjega gospodarskega poslopja ni hotel kupiti.

Po naših informacijah Vidmarja ni nihče naznanil policiji. Zdaj se ljudem zdi precej nenavadno, da policisti pri njem niso nikoli opravili hišne preiskave.