Ponoči napadli uporabnike Roga

Zamaskirani napadalci so jih napadli s kiji, kamenjem in pirotehniko. V Rogu menijo: Gre za posredno odgovornost MOL.

Objavljeno
11. junij 2016 11.31
Mo. B., Mo. Z.
Mo. B., Mo. Z.

Ljubljana – Sinoči, nekje med 23.30 uro in polnočjo, se je pred vrati v objekt tovarne Rog zbrala skupina več kot 30 zamaskiranih ljudi, oboroženih s pirotehničnimi sredstvi, kiji in baklami. Čez zid so začeli metati granitne kocke in petarde, nasilneži pa so uporabnikom tovarne Rog grozili tudi s požigom. Kot so na današnji tiskovni konferenci dejali uporabniki Roga, je poškodovanih najmanj šest oseb, od tega ena huje. Po posredovanju policije so se razmere umirile.

Nočno dogajanje je potrdila tudi policija, od koder so sporočili, da so se napadalci po njihovem prihodu razbežali. Prijeli so jih šest, stari so med 17 in 20 let. Vsem prijetim napadalcem so policisti zaradi kršitev javnega reda in miru, neupoštevanja zakonitega ukrepa policistov v skladu z določili zakona o prekrških odredili pridržanje. Mladoletno osebo so predali staršem, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Po njihovih navedbah je bila sicer lažje poškodovana le ena oseba, ki je padla pri umikanju, za zdaj pa ne razpolagajo s podatkom, da bi še kdo iskal zdravniško pomoč.

Policisti še naprej zbirajo obvestila o dogodku, saj sumijo na storitve kaznivega dejanja nasilništva.

»Gre za posredno odgovornost MOL«

Na nočno dogajanje se je že odzval ljubljanski župan Zoran Janković, ki je v sporočilu za javnost zapisal, da obsoja vsakršno nasilje. »Nesprejemljivo, neodgovorno in za družbo skrajno nevarno početje mora policija čim prej raziskati in ga najodločneje sankcionirati.«

Uporabniki Roga so na današnji konferenci potrdili, da jih je že zjutraj poklical župan in, še preden je pozdravil, zatrdil, da tega ni storil on. Izidor Barši, eden od uporabnikov Roga, je povedal, da neposredna povezava z Mestno občino Ljubljana (MOL) sicer ne obstaja, a je prepričan, da do včerajšnjih dogodkov ne bi prišlo, če ne bi v ponedeljek varnostniki nenapovedano vdrli na to območje. »Tu smo že deset let in do česa takega ni doslej prišlo še nikoli, vedno smo se počutili varne. Gre za posredno odgovornost MOL.«

O ponedeljkovem vdoru varnostnikov na območje Roga je Barši še dejal: »Kdor sredi noči vzpostavlja gradbišče z zasebno varnostno službo, tega ne dela v javnem interesu.«

Na današnji konferenci je govoril tudi Jernej Kastelic, ki je poudaril: »Mi smo tu, da branimo Rog in se ukvarjamo s festivalom Rogoviljenje, s kaznivimi dejanji pa naj se ukvarja policija.«

V skupni izjavi so še obsodili porast ksenofobije, rasizma in nestrpnosti, ki da ga v našem prostoru že dobro poznamo in je bil doslej uperjen proti manjšinam in ranljivim skupinam. »V tem trenutku pa se s tem soočamo tudi v prostorih, ki podpirajo ustvarjalnost, kulturo, raznolikost in skupno dobrobit.«

Janković: Ne moremo se znebiti vtisa, da nekdo želi namerno prekiniti poskus iskanja rešitve

Ljubljanski župan je v današnjem odzivu za javnost še poudaril, da se je občina včeraj pisno zavezala, da do odločitve sodišča ustavi vse aktivnosti, dotlej pa bodo z dialogom poskušali najti najboljšo rešitev.

»Ocenjujem, da smo skupaj naredili pomemben korak naprej, v MOL pa smo ponovno poudarili svoje večkrat podane pobude za konstruktiven dialog v kontekstu celovite prenove Roga, zato se sedaj ne morem znebiti vtisa, da nekdo želi namerno in grobo prekiniti vsak poskus konstruktivnega iskanja rešitve. Tem posameznikom sporočam, da jim ne bo uspelo,« je dejal.

Začasnim uporabnikom so pripravljeni nuditi pomoč pri varovanju območja. »Pri varnosti vseh prebivalk in prebivalcev ter obiskovalcev Ljubljane ne sme biti nobenih kompromisov, zato mora vsak na svojem področju narediti vse, da to varnost zagotovimo. Nedopustno je, da bi kdorkoli svoja načela uveljavljal s fizično silo, zato MOL prav tako ne bo dopustila, da moč nasilja premaga moč argumentov in da bi na koncu nasilje določalo prihodnje vsebine Roga.«

Ni prave pripravljenosti na dialog

Včerajšnjega sestanka so se danes dotaknili tudi uporabniki Roga. Poudarili so, da niso začasni uporabniki, kot jih vseskozi obravnava občina, prav tako pa se jim zdi, da predstavniki občine ni zares pripravljeni vstopiti v dialog, čeprav trdijo drugače.

Kot so dejali, je občina objavila pet sklepov, ki naj bi bili sprejeti na sestanku, kar pa po njihovih trditvah ne drži. Tudi zato, ker tisti predstavniki, ki so se udeležili sestanka, niso imeli nikakršnih pooblasti za sprejemanje odločitev - to je namreč v pristojnosti skupščine Rog.

Prav tako so jim z občine poslali zapisnik sestanka, ki pa so ga zavrnili, saj je v njem več nepravilnosti, a ga je MOL kljub temu posredoval javnosti. Najbolj sporno od vsega pa se jim zdi dejstvo, da se je Uroš Grilc, vodja urada za mladino, na včerajšnjem sestanku izogibal opredelitvi do ponedeljkovega nasilja.

Zavračajo tudi argument občine, da je treba peterico objektov porušiti iz varnostnih razlogov. Prepričani so, da je galvana najbolj kritičen del sedanjega Roga in bi morali sanacijo začeti tam, ne pa pri teh načrtovanih petih objektih. Ob tem so še poudarili, da se tudi sami zavzemajo za sanacijo, ne pa tudi za prenovo.

Zaključili so, da je načrtovani projekt Center Rog po njihovem mnenju vsebinsko prazen, finančno negotov in z vidika meščanov problematičen. Zahtevajo javno razgrnitev celotnega občinskega načrta, saj gre za rabo javnega denarja, kar pa je občina dolžna utemeljiti.