Stojan Petrič z ovadbo ni seznanjen

NPU je po poročanju POP TV kazensko ovadil bivšega direktorja koncerna Kolektor in nekatere vodilne. Očitajo jim zlorabo položaja.

Objavljeno
20. julij 2017 12.14
Kolektor in FMR
De. P., STA
De. P., STA

Ljubljana − Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je po preiskavi domnevnega milijonskega oškodovanja pri prevzemu družbe Etra po neuradnih podatkih Pop TV kazensko ovadil Stojana Petriča in še štiri osumljene. Očitajo jim zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Petrič je dejal, da z ovadbo ni bil seznanjen, saj mu je niso vročili: »Zanjo sem izvedel iz medijev, kar se mi ne zdi korektno.«

Po poročanju Pop TV je neuradno končan en del preiskave domnevno spornega prevzema in sumljivih poslov pri prevzemu Etre. Direktor NPU Darko Majhenič je za televizijo dejal, da se obravnavani posli nanašajo na leti 2010 in 2011, protipravno pridobljena premoženjska korist iz kaznivih dejanj pa znaša po ocenah urada približno 1,8 milijona evrov.

Stojan Petrič v celoti zavrača očitke, da je storil kakršno koli kaznivo dejanje. »Mi je pa s tem dana možnost, da bom končno lahko predstavil svojo plat zgodbe in jih ovrgel.« Ob tem dodaja, da sta koncern Kolektor in njegovo vodstvo vselej delovala v skladu z etičnimi normami. »«Tako bo tudi v prihodnje, ko bomo tudi nadaljevali več kot 20-letno tradicijo rasti, prevzemov, internacionalizacije in globalizacije. Naš cilj je do leta 2022 povečati prodajo na milijardo evrov. Pri tem pa Kolektor ne izgublja svoje kondicije in ostaja praktično nezadolžen, kar je posledica dobrega vodenja in nadzora nad vsemi družbami. Imamo svoje strategije in cilje, ki jih zasledujemo.«

Ovadbe so po neuradnih podatkih televizije doletele še Tomaža Kmecla, Uroša Stabeja, Petra Novaka in Metoda Smrekarja. Majhenič je za televizijo pojasnil, da osumljencem očitajo domnevno zlorabo položaja v gospodarski družbi, pri čemer da so ravnali v nasprotju z določili zakona o gospodarskih družbah.

Vpleteni že od začetka kriminalističnih preiskav vse očitke zavračajo. Majhenič je za Pop TV še dejal, da na podlagi zbranih obvestil domnevajo, da sta protipravno premoženjsko korist pridobili dve gospodarski družbi. Po neuradnih podatkih sta bili to družbi Petra Novaka in Metoda Kmecla, je še poročala Pop TV.