Posledice drugega napada hujše zaradi premilih ukrepov?

Učenec osnovne šole Cvetka Golarja iz Škofje Loke v dveh napadih poškodoval dva učenca.
Objavljeno
13. november 2017 21.48
Blaž Račič
Blaž Račič
Škofja Loka – Čeprav ravnateljica osnovne šole Cvetka Golarja iz Škofje Loke Karla Krajnik trdi, da so po prvem od dveh primerov medvrstniškega nasilja odreagirali skladno s pristojnostmi, pa svet zavoda po besedah predsednice Hiacinte Klemenčič ocenjuje, da se vodstvo šole ni odzvalo, kot bi se moralo, in ni preprečilo še drugega napada.

Konec septembra letos je učenec med šolskim odmorom v sanitarijah fizično napadel sošolca in ga poškodoval. Kot je za Delo pojasnila ravnateljica Karla Krajnik, so takoj po napadu učencu, ki je napadel vrstnika, izrekli vzgojni ukrep, zato, da bi se naučil pravilno (torej brez fizičnega nasilja) odreagirati v kočljivih situacijah, so mu zagotovili strokovno individualno svetovanje.

O primeru niso obvestili ne policije, ne pristojnega centra za socialno delo, ne zavoda za šolstvo, obvestili so le starše. »Kar smo sami lahko naredili, se nam je zdelo dovolj,« je dejala Krajnikova in pojasnila, da se o ukrepih in obveščanju ustreznih institucij odločijo, ko presodijo težo oziroma naravo dejanj.

Prvemu napadu je čez dva tedna sledil še drugi, saj je omenjeni učenec na avtobusni postaji tik ob osnovni šoli fizično napadel še enega starejšega učenca in ga pri tem močno poškodoval. Napada niso mogli preprečiti, je zatrdila ravnateljica, napadenemu učencu so v šoli zagotovili prvo pomoč. O dogodku so obvestili vse pristojne institucije in starše, je povedala ravnateljica in dodala, da mora otrok po zakonu obiskovati osnovno šolo. Postopke zdaj vodijo na centru za socialno delo in na zavodu za šolstvo.

Starši kritizirali vodstvo šole

O obeh napadih je na redni in izredni seji razpravljal svet staršev. Ravnateljica je ocenila, da jo je svet zavoda verbalno napadel, zasmehoval, očita mu še, da je obračal njene besede. Klemenčičeva je navedbo zavrnila kot neresnično. V zvezi s tem je zapisala, da »čeprav je šlo za najtežjo kršitev v skladu s pravili šolskega reda in z zakonom o osnovni šoli, vodstvo šole o tem ni obvestilo pristojnih institucij (policije, CSD). Ker je dva tedna pozneje prišlo do ponovnega hudega prekrška istega učenca (žrtev je pretepel do krvi, večkrat udaril v glavo), je več staršev menilo, da je bilo reagiranje vodstva šole in šolske svetovalne službe v prvem primeru neustrezno, ter dalo pobudo za sklic izredne seje sveta staršev«. Mladi napadalec potrebuje pomoč ustreznih institucij, je ugotovil svet staršev, Klemenčičeva pa dodala, da če »se problem pomete pod preprogo, se bo na tej preprogi prej ali slej nekdo spotaknil. Tega si ne želimo«. Zatrdila je še, da pri tem nikakor niso presegli svojih pooblastil, saj da je šlo za osnovno uresničevanje interesov staršev in zagotovitev varnosti otrok.

Na dogajanje so se odzvali na občini Škofja Loka in kot je zapisal Jernej Tavčar iz kabineta škofjeloškega župana, »so ob posameznih primerih hujših oblik nasilja šole odreagirale strokovno, odgovorno in zakonito; tako je ob fizičnih napadih, ki sta se dogodila to jesen, postopalo tudi vodstvo OŠ Cvetka Golarja«. Brane Podobnik, oče enega od napadenih učencev, je v imenu staršev obeh napadenih učencev ocenil, da Tavčarjev zapis »nikakor ni točen in ne odraža dejanskega dogajanja«, hkrati mu je očital, da so dopis pripravili le »na osnovi pogovora s predstavniki osnovne šole, ti pa so pripravljeni storiti vse, da bi oprali svoje ime – očitno tudi s prirejenimi in netočnimi izjavami«.

Napadalec zdaj ne obiskuje šole, je povedala ravnateljica in dodala, da so na podlagi ankete in splošnega dogajanja med učenci »zaznali, da se v šoli počutijo varne«. Kljub temu izvajajo različne delavnice in izobraževanja, tako za učenke in učence kot za zaposlene. Na občini za marec prihodnje leto napovedujejo posebne strokovne delavnice pod naslovom Ne-nasilen za vse osnovnošolce in učitelje.