Pozor, tat v vašem domu

Policisti opozarjajo na drzne tatvine. Žrtve so pogosto starejše osebe na osamljenih krajih, kradejo pa večinoma dopoldne.

Objavljeno
13. julij 2017 13.21
M. Č.
M. Č.

Kranj − Občan je včeraj dopoldne vstopil v svojo hišo na Cesti Toneta Tomšiča in doma doživel nenavadno srečanje. Zalotil je neznano žensko, ki mu je hitela ponujati stvari. 

Izkazalo se je, da je v hišo vstopila skozi odklenjena vrata v kleti. Stara je med 40 in 50 let, temne polti, visoka je okoli 165 centimetrov in ima temne lase. Oblečena je bila v krilo, nosila pa je tudi črno torbico. 

Po doslej zbranih podatkih ni odtujila ničesar, so sporočili s Policijske uprave Kranj, vendar, kot opažajo, takšne okoliščine niso redke, marsikdaj pa se ne končajo le z nepooblaščenim vstopom, temveč tudi s tatvino.

S Policijske uprave Ljubljana pa so sporočili, da se je večeraj opoldne zgodila drzna tatvina iz hiše v naselju Podlog pri Velikih Laščah. »Na dvorišče so se pripeljali trije neznani moški z belim vozilom. Dva sta ostala pri vozilu, tretji pa je pristopil do oškodovanke in jo zamotil s pogovorom. Medtem sta druga dva vstopila v hišo, pregledala prostore in odtujila denar,« so pojasnili in dodali, da so se neznanci po dejanju odpeljali, oškodovanka pa je šele pozneje ugotovila, da so jo okradli.

Zaradi pogostih in drznih tatvin policisti pozivajo lastnike, da:

* zaklepajo vrata hiš in stanovanj, tudi ko so doma, v odsotnosti zaprejo okna in pospravijo vredne stvari, ključe pa vzamejo s seboj, čeprav »stopijo samo za vogal«,

* pustijo prižgano luč, če so odsotni, s sosedi pa se dogovorijo, da so pozorni na njihov dom,

* doma ne hranijo večjih vsot denarja in neznancev ne spuščajo v hišo,

* so pozorni na sumljiva vozila in osebe v okolici svojega doma ter nanje opozorijo tudi sosede,

* je dobro imeti ves čas pod nadzorom osebe, ki jim kaj prodajajo ali ponujajo, posle pa iz previdnost raje opravijo zunaj objekta, poleg tega naj se z njim raje pogovarjajo na varni razdalji,

* vzbudijo prepričanje, da doma niso sami, če se pogovarjajo s sumljivo osebo,

* preverijo, s kom govorijo,

* ob morebitnem oškodovanju vedno preverijo še okoliščine nudenja določene storitve ali prodaje, obstoj podjetja ali organizacije, o kateri oseba trdi, da ga zastopa ali zanj prodaja stvari.

Policisti še opozarjajo, da tatovi pogosto delujejo v skupinah. Eden izmed njih stanovalca zamoti in ga poskuša zvabiti stran od doma, medtem pa drugi vstopijo v dom ter kradejo denar in vrednejše predmete.

Če so stanovalci oškodovani, naj pokličejo policijo na telefonsko številko 113 ter jim posredujejo čim več podatkov o tatovih. Do prihoda policistov naj ne hodijo tam, kjer so se gibali tatovi, in ne premikajo predmetov, s katerimi so bili ti v stiku.