Pred državnim zborom grozil z bombo, zdaj pravi, da odpira delovna mesta

Ljubomir Veršič je februarja policistu rekel, da ima bombo, zato so zavarovali večji del Prešernove ceste.

Objavljeno
11. september 2012 18.11
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - »Dejanje priznam, krivde pa ne,« je 61-letni Ljubomir Veršič včeraj povedal ljubljanski okrožni sodnici Vladislavi Lunder na predobravnavnem naroku. Tožilstvo mu očita povzročitev splošne nevarnosti, ker je sredi Ljubljane grozil, da se bo razstrelil, pri sebi pa je imel bencin.

Po Ljubomirju Veršiču z Zgornje Velke v občini Šentilj se menda kolca marsikomu, ki se je srečal z njim. Med drugim dobitnici glavne nagrade kviza na nacionalni televiziji, katerega pokrovitelj je bil. Potem ko je bila pred leti izžrebana in je zadela hišo, je prodala stanovanje in kupila parcelo, na kateri je morala urediti vse potrebno, da bi lahko postavili hišo. Zapravila je kup denarja, nato pa ostala brez hiše in z uničenimi sanjami.

V prav nič lepem spominu je Veršič ostal tudi ljudem v Bosni in Hercegovini, kjer je podjetje Metropolis, katerega generalni direktor je bil, v igri na srečo kot glavno nagrado ponujalo montažno hišo. A tudi tokrat se je stvar pokazala za prevaro, poleg tisočih, ki so kupili srečke, pa se je pri poslu opekel tudi poslovnež, ki je svojo zgodbo povedal za Nedeljski dnevnik.

Dolgoval naj bi mu 825.000 evrov. Poslovnih podvigov Veršiča je bilo še več, zaradi te prevare je bil Veršič tudi obsojen na dve leti zapora.

Sprva gladovna stavka, nato grožnja z bombo

V času, ko bi moral na prestajanje kazni, je uredništvo časnika Večer sprva opozoril, da bo začel z gladovno stavko, ker se mu godi krivica. A 12. februarja je še enkrat poklical v uredništvo in povedal precej bolj grozljivo novico: »Preklicujem gladovno stavko, ker je to premila oblika opozorila. Ne bom dovolil, da bi me v zaporu tehtali kot prašiča in opazovali, koliko sem med stavko shujšal. Povem vam, da imam v avtu bombo in da jo bom tudi sprožil, če mi ministrstvo za pravosodje še danes ne bo odgovorilo na vprašanja, ki sem jih pred dnevi naslovil nanje. Kje bom to storil, boste izvedeli pravočasno, še prej pa se bom prepričal, da ne bom ogrozil življenja drugega,« so bile njegove besede, ki jih je zapisala novinarka Vesna Lovrec.

Nato je Veršič policistu pred državnim zborom v Ljubljani povedal, da ima v vozilu znamke Audi bombo. Možje v modrem so hitro prišli na omenjen kraj, a po desetih minutah se je Veršič odpeljal v smeri Prešernove ceste, kjer so ga policisti ustavili. Zavarovali so dobršen del tega dela mesta, pogajalcu pa je kmalu uspelo toliko pomiriti Veršiča, da je izstopil iz avtomobila. Pri sebi ni imel bombe, ampak dobre tri litre bencina.

Brezposeln, a »razvija« nova delovna mesta

Tožilstvo očita Veršiču povzročitev splošne nevarnosti v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Več o njegovem psihičnem stanju v tistem času bo na glavni obravnavi povedal psihiater Jože Jakopič, ki je izdelal izvedensko mnenje. Obramba je predlagala njegovo zaslišanje ter zaslišanje novinarke Večera Vesne Lovrec, s katero je bil Veršič na telefonski zvezi, in pogajalca. Zagovornica Tina Kikelj je sodišču predlagala še, naj postavi ustreznega izvedenca, ki bo lahko povedal, kakšno nevarnost bi Veršič sploh lahko povzročil s takšno količino bencina.

V času, ko bi moral na prestajanje zaporne kazni zaradi goljufije, je Veršič opozarjal, da je zaradi tega ogroženih 50.000 delovnih mest v Sloveniji, saj da načrtuje projekt gradnje ekoloških solarnih hiš. Sodnici je pojasnil, da je trenutno brezposeln, to pa ne pomeni, da sedi križem rok: »Imam ekipo, ki se ukvarja z razvojem novih delovnih mest. Projekte delam tudi v Avstriji za različna podjetja, ki mi za to plačajo,« je povedal o tem, s čim si služi kruh.