Pred napadom prejel dva klica s Povšetove

Razglasitev sodbe Matevžu Zajcu za napad na upokojeno tožilko bo predvidoma konec meseca.

Objavljeno
10. junij 2015 21.12
Sojenje,Matevž Zajc ,Ljubljana Slovenija 18.02.2015
Mihael Korsika, kronika
Mihael Korsika, kronika
Ljubljana – Matevž Zajc, ki je po prihodu iz zapora na dvorišče upokojene tožilke Jožice Boljte Brus odvrgel ročno bombo, je po navedbah tožilstva pred napadom prejel dva klica iz zapora na Povšetovi. Zajc vztraja, da mu je napad naročil Mile z bolšjega sejma.

Obtoženi 27-letni Matevž Zajc je tri dni po tem, ko je po 11 mesecih prišel iz zapora, 15. septembra lani ob 22.30 na dvorišče družinske hiše upokojene tožilke Jožice Boljte Brus v Zadobrovi odvrgel vojaško ročno bombo. Boljte Brusova je bila v času napada pred hišo, vendar na srečo ni bila poškodovana.

Ker je obstajal sum, da je napad povezan z njenim nekdanjim delom, so kriminalisti nemudoma začeli pregledovati njene primere, v travi nedaleč stran od hiše pa so med preiskavo našli neeksplodirano vojaško ročno bombo M-52, na kateri so bile biološke sledi. Ko so DNK primerjali z bazo podatkov, so hitro prišli na sled Zajcu. Ta je sicer že pred preiskovalnim sodnikom priznal, da je eno bombo odvrgel na dvorišče, drugo, ki se mu je zdela dotrajana in se je zbal, da bi mu eksplodirala v rokah, pa je neaktivirano vrgel na bližnji travnik.

Ročne bombe, ki so pripadale pokojnemu očetu oziroma staremu očetu, je menda našel v domači lopi. Zajc je iz zapora prišel v petek, čez vikend pa je smrtonosne naprave odnesel na bolšji sejem, kjer naj bi orožje odkupoval moški z imenom Mile, star okoli 45 let.

Mile jih je, kot je dejal Zajc, od njega odkupil, pri tem pa mu je dve vrnil in mu v zameno, da ju odvrže na dvorišče neke ženske, ponudil službo na Žalah. Zajc vseskozi vztraja, da ni vedel, kdo je tarča napada. »Če bi to vedel, tega ne bi naredil. Če bi se naročilo glasilo, naj nekoga ubijem, potem me danes ne bi bilo tukaj, saj tega ne bi naredil,« je zatrdil ob začetku sojenja. Policija moškega z imenom Mile do danes ni našla.

Tožilstvo je očitno prepričano, da njegova zgodba ni resnična, saj bi se Zajc glede na izpovedbe prič tisti konec tedna, iz zapora je prišel v petek, zelo težko odpravil na boljši sejem. Mati Vojka Zajc je pričala, da je bil sin po prihodu iz zapora cele dneve doma, saj je pomagal stricu in sosedu Cirilu Krašnarju pri pospravljanju. Tako ni opazila, da bi v soboto ali nedeljo odšel na bolšji trg.

Naročilo za napad iz zapora?

Tožilka Karmen Erčulj je o njegovi zgodbi podvomila. Zajc je namreč med drugim dejal, da je na bolšji trg odšel s taksijem, izpis stacionarne številke in njegovega mobilnega telefona pa ne kaže, da bi tega sploh poklical. Zato je včeraj predlagala vpogled v podatke baznih postaj, ki bi pokazali, kje se je gibal. Kot je povedala na včerajšnjem nadaljevanju sojenja, je Zajc dan oziroma dva pred napadom dobil dva klica iz ljubljanskega zapora na Povšetovi. »En klic je trajal 17 minut,« je poudarila.

Na prostor za priče je včeraj stopil Zajčev prijatelj iz otroštva, ki naj bi policiji povedal, da je pri njem videl pravi mali arzenal orožja od uzija do ostrostrelske puške, vendar je to na sodišču odločno zavrnil. Ali so si policisti to izmislili, ga je vprašala sodnica Dejana Fekonja. »Niso si izmislili, to so slišali od drugih,« je odgovoril.

Sojenje se bo nadaljevalo 22. junija, ko bodo na vrsti sklepne besede, razglasitev sodbe pa je predvidena za 26. junij. Če bo Zajc obsojen, mu samo za poskus uboja grozi do 15 let zapora.