Preprodajalci čakajo glavno obravnavo

Začetek obravnave po odločitvi glede izločitve zapisnika iz sodnega spisa.

Objavljeno
01. september 2016 23.56
Sojenje preprodajalcem
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Včeraj se je na tukajšnjem okrožnem sodišču končal predobravnavni narok za skupino preprodajalcev prepovedanih drog (indijske konoplje in izdelkov iz nje) iz Gorenjske in Primorske, ki so jo lani jeseni razkrili policisti. Kdaj se bo začela glavna obravnava, še ni znano.

Na naroku je namreč Samo Mirt Kavšek, odvetnik obtoženega Petra Križnarja, ki so ga skupaj z Danijelom Osetom in Martinom Bohnecem na sojenje pripeljali iz pripora, opozoril, da je v sodnem spisu ostal zapisnik s povzetki Križnarjevih izjav, ki jih je dal v pogajanjih s tožilstvom o morebitnem priznanju krivde. Sodnica Milena Turuk je povedala, da bo o izločitvi zapisnika še odločila. Šele ko bo odločitev o tem postala pravnomočna, se bo lahko začela glavna obravnava.

Na zatožno klop so včeraj poleg omenjene trojice sedli še Ugo Grbec, Matjaž Smolinsky in Anes Dukić, medtem ko je Matej Čemažar na narok zamudil. Zanj se je predobravnavni narok tako končal in se šteje, da krivde ni priznal, glavna obravnava zanj pa se bo nadaljevala pred senatom.

Včerajšnja razprava na predobravnavnem naroku je potekala v zvezi s predlogi odvetnikov šesterice obtoženih in tožilstva glede dokazov in prič, ki naj bi nastopile na glavni obravnavi. Milan Krstič in Mitja Sever, odvetnika Bohneca oziroma Dukića, sta med drugim predlagala presojo zakonitosti policijskih postopkov, ki so jih opravili v zvezi z aretacijo članov skupine preprodajalcev, saj so policisti izvajali tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Sever je predlagal še, da izvedenec za droge preveri dejansko težo zaseženih substanc, prav tako je podvomil o načinu zavarovanja zaseženega materiala. Tožilka Nadja Gasser je na to odvrnila, da je iz dokumentov razvidno, kako je bila zavarovana zasežena droga.

Grbčev odvetnik Branko Gvozdič je predlagal, da bi anonimna prijavitelja, ki sta konec leta 2014 in na začetku leta 2015 dejavnost skupine preprodajalcev anonimno naznanila policiji, zaslišali kot zaščiteni priči, pa tudi, naj zaslišijo človeka, pristojnega za varnost računalniškega sistema policije, ki bi povedal, kako je ta zaščiten pred morebitnim zunanjim vdorom.

Za enajst drugih oseb, ki so se v tem primeru s tožilstvom že pogodile za priznanje krivde in so postopki proti njim pravnomočno končani, je tožilka predlagala, da nastopijo kot priče, vendar je predlogu Gvozdič nasprotoval s pojasnilom, da tožilka ni ustrezno pojasnila pravne relevantnosti njihovega pričanja.

Gorenjski kriminalisti so sicer po večmesečni preiskavi oktobra lani razkrili dobro organizirano kriminalno združbo, ki se je več let ukvarjala z nezakonito proizvodnjo in preprodajo prepovedane konoplje v Sloveniji, pa tudi Italiji in Avstriji. Takrat so na 42 lokacijah pri 33 osumljencih na območju vse države opravili hišne preiskave ter odvzeli prostost 24 osumljencem, policisti pa so jim skupaj očitali storitev 159 kaznivih dejanj. V dveh stanovanjskih hišah, posebej prirejenih za pridelavo konoplje, v osmih posebej prirejenih prostorih na drugih lokacijah in v štirih zunanjih nasadih so zasegli več kot 75 kilogramov posušenih rastlinskih delcev konoplje in 89 sadik, 735 mililitrov hašiševega olja ter manjše količine halucinogenih gob, heroina, amfetaminov, tablete, piškote s konopljo ter opremo za pridelovanje in gotovino.