Po sedmih letih kriminalisti v Lambrechtov dom in na ministrstvo

Celjski kriminalisti preiskujejo oškodovanje države pri investiciji v Slovenskih Konjicah, uslužbenca ministrstva so izpustili zvečer.

Objavljeno
18. junij 2015 13.05
dja_DOM
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje

Celje, Ljubljana - Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), ki je leta 2007 in 2008 investiralo v novogradnjo dela Lambrechtovega doma 4,7 milijona evrov, so danes obiskali kriminalisti. Pridržali so uslužbenca MDDSZ, skrbnika investicijske pogodbe. Po naših informacijah naj bi šlo za Toma Brezovarja. Zlorabil naj bi svoj položaj in s tem neupravičeno omogočil izvajalcu gradbenih del, podjetju Kongrad iz Slovenskih Konjic, premoženjsko korist okoli 280.000 evrov, hkrati pa za toliko oškodoval državni proračun.

Kriminalisti so preiskovali tudi na območju Nove Gorice, od zgodnjega dopoldneva so bili še v Lambrechtovem domu. Na nepravilnosti pri investiciji v domu je več let opozarjala prejšnja direktorica Valerija Lesjak. Dela so bila namreč opravljena slabo, MDDSZ kot investitor pa ni unovčilo bančnih garancij.

MDDSZ se je na opozorila Lesjakove zganilo šele dan pred iztekom garancije, Kongrad je sprožil sodne postopke, unovčena ni bila nobena bančna garancija, država pa je vsa slaba dela morala sanirati in še enkrat plačati. Kar Lesjakovi ni uspelo, bo morda kriminalistom, ki so danes vkorakali na MDDSZ in v Lambrechtov dom.

Težave od prvega dne

V novogradnjo negovalnega dela doma, za katero je MDDSZ namenilo 4,7 milijona evrov, so se vselili konec leta 2008. Takoj po selitvi so v domu opazili precejšnje napake. V vodovodu so pokali spojni elementi, začelo je zamakati, mešali sta se vroča in mrzla voda, zato so se v domu bali opeklin stanovalcev. Bile so pomanjkljivosti v prezračevanju, ogrevanju, napake so odkrili na strehi. V naslednjih letih mesecih so se težave stopnjevale, prezračevalni sistem, ki je stal okoli 400.000 evrov, je bil tako slab, da je bilo v domu poleti vseeno 30 stopinj Celzija.

Na vse težave je takratna direktorica Lesjakova opozarja MDDSZ, ki bi kot investitor edini lahko in moral ukrepati. Prvi sestanek s predstavniki ministrstva so imeli šele konec avgusta 2010, garancija je potekla decembra. Takratna državna sekretarka na MDDSZ in današnja ministrica Anja Kopač Mrak je od Kongrada zahtevala, da naj v garanciji dobi popravi streho, izsuši prostore in sanira nastalo škodo v garancijski dobi. Za ostala slabo izvedena dela, kot je bil vodovod, MDDSZ ni od Kongrada zahtevalo nobene sanacije. Ker tudi strehe Kongrad ni popravil, je MDDSZ želel uveljaviti bančno garancijo - dan pred iztekom.

O garancijah sodišče

Kongrad je proti uveljavitvi garancije angažiral sodne mline v Celju in Ljubljani, ki so mleli do januarja 2011, ko je ljubljansko višje sodišče dovolilo unovčitev bančne garancije. Vendar se to še vedno ni zgodilo. Zakaj ne, nam z MDDSZ niso sporočili, saj o podrobnostih ne bodo govorili v fazi preiskave. Ta garancija je bila sicer v vrednosti 100.000 evrov, vse so znašale okoli 450.000 evrov.

Na koncu sta vse pomanjkljivosti plačala MDDSZ in Lambrechtov dom sam. Tudi vodovod, kjer so februarja 2011 nočne sestre z dvigalom zaradi počenih spojnih elementov z dvigalom zapeljale v pol metra vode, ki se je nabrala v dvigalnem jašku. Sanacijo interne vodovodne napeljave je potrdila vlada junija lani, ministrica Kopačeva pa je že v času vlade Alenke Bratušek odločila, da bo vodovodni sistem financiralo MDDSZ.

Medtem pa je Lesjakovi uspelo tudi na sodišču pravnomočno doseči, da je za del vodovoda, kjer je bil investitor Lambrechtov dom sam, dom uspešno uveljavil bančno garancijo. Od istega izvajalca.

Pritiski

Direktor Kongrada Franc Lašič je sume kaznivih dejanj, ki jih preiskujejo kriminalisti, komentiral: »To nič ni res. V domu so dela naročili, pa jih niso plačali.« Lesjakova, ki se zaradi vsega, kar je doživela, ne želi več izpostavljati, je dejala le, da bi Lašič lahko priznal, da je tožbo, ki jo je vložil tri leta po tem, ko je bila investicija zaključena, pravnomočno izgubil. Prav zaradi te takrat odprte tožbe Lesjakova ni mogla več biti izbrana za direktorico doma.

O zadevi Lambrechtov dom je bilo poleg uslužbencev MDDSZ seznanjenih več ljudi, predvsem Konjičanov. Ti so si želeli, da bi se zgodba umirila, tudi zaradi Kongrada, ki je bil že takrat v težavah, danes pa je tik pred propadom. Po naših informacijah so Lesjakovi očitali tudi, da bo prav ona kriva za novih 53 brezposelnih v občini. Morda je bil to razlog, da se je skrbnik pogodbe na MDDSZ Tomo Brezovar sestal z županom Miranom Gorinškom in takratnim podžupanom, današnjim poslancem Bojanom Podkrajškom. Gorinšek nam je potrdil, da je sestanek bil, da pa so želeli le slišati vse plati zgodbe.