Primer Trenta: Sporna je politična pripadnost izvedenca

Sodišče iz spisa preiskave zoper Janeza Janšo izločilo izvedensko mnenje in izvedenca, ker je bil pred petnajstimi leti mestni svetnik socialnih demokratov.

Objavljeno
07. februar 2017 15.50
rsi-Trenta
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana - Ker je bil eden od članov štiričlanske komisije, ki je izdelala izvedensko mnenje o vrednosti nekdanje parcele Janeza Janše v Trenti za potrebe sodne preiskave, pred več kot petnajstimi leti mariborski mestni svetnik kot član socialnih demokratov, je sodišče iz spisa izločilo komisijo in mnenje.

V preiskavi sta se poleg predsednika SDS znašla še nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar zaradi očitkov tožilstva, da je Imos (sedaj v stečaju) preplačal nakup zemljišča in s tem omogočil Janši pridobitev dobrih sto tisoč evrov premoženjske koristi. Janša je posesti v skupni izmeri 15 tisoč kvadratnih metrov leta 2005 prodal za 130.000 evrov.

Vrednost parcele v Trenti je doslej ocenjevalo več izvedencev. Tako je bilo zemljišče po presoji od sodišča določenega izvedenca Franca Nahtigala pred dobrim desetletjem vredno približno 110.000 evrov, ocenjevalka vrednosti nepremičnin Breda Zorko, ki je izdelala cenitev za stečajno upraviteljico Imosa, pa je tržno vrednost ocenila zgolj na 17.655 evrov. Cenilec nepremičnin Anton Kožar, ki ga je na svojo roko angažirala obramba, je nepremičnine ocenil na dobrih 130 tisočakov, medtem ko je po oceni Gursa njihova vrednost nekaj več kot 21.000 evrov.

Združenje sodnih cenilcev in izvedencev za gradbeno stroko, ki mu je sodišče na predlog specializiranega tožilstva konec 2015. odredilo izdelavo novega mnenja, je vrednost zemljišča ocenilo na 22.000 do 24.000 evrov, s čimer je komisija štirih izvedencev potrdila trditve tožilstva, vrednost parcel pa postavila v meje Gursove cenitve. A je obramba zahtevala izločitev mnenja, češ da je nestrokovno in nepristransko zaradi člana komisije Andreja Kocuvana, ki je bil izvoljen na listi (takratne) Združene liste socialnih demokratov v mariborski mestni svet v mandatu 1998. do 2002. Preiskovalna sodnica je tak predlog zavrnila, bolj uspešni pa so bili odvetniki pri zunajobravnavnem senatu okrožnega sodišča, so nam potrdili na tožilstvu.

O razlogih na tožilstvu ne govorijo, po naših podatkih pa je za senat sporno, da je bil izvedenec pred več kot petnajstimi leti v mestnem svetu Maribora aktivni član politične opcije, ki zastopa nasprotna stališča od Janševe stranke in ki je bila v opoziciji v času, ko je bil Janša predsednik vlade in ko je potekala sporna prodaja nepremičnin. Ker senat očitno meni, da že zaradi tega ni zagotovljen videz nepristranskosti in neodvisnosti cenitve, je iz spisa izločilo izvedenca, celotno komisijo (poleg Kocuvana še Bojana Gruma, Andreja Udovča in Andreja Avseneka) in mnenje. Zoper tak sklep rednega pravnega sredstva ni, lahko pa tožilstvo sodišču predlaga postavitev novega izvedenca.

Ocena zdaj izločene komisije cenilcev in izvedencev o vrednosti parcele pred dobrim desetletjem zelo odstopa tudi od cene, ki jo je na dražbi januarja lani plačala kranjska nepremičninska agencija Nepremičnina, d. o. o., lastnika Damjana Podjeda. Ta je za zemljišče odštel 127.500 evrov, kar je blizu cene, ki jo je Janša iztržil 2005., a je dražba po neuradnih podatkih pod drobnogledom kriminalistov zaradi suma, da naj bi šlo za umetno višanje cene. Podjed je takrat pojasnil, da bo zemljišče ponudil na trgu. Še vedno ga oglašuje naprodaj na nepremičninskem spletnem portalu za 142.000 evrov.