Priporniki zavračajo obtožbe o preprodaji prepovedane konoplje

Četverica, ki je na sojenje prišla vklenjena, zavrnila obtožbe, šest članov združbe pa je krivdo danes priznalo.

Objavljeno
13. maj 2016 17.56
Sojenje Kranj
Blaž Račič
Blaž Račič

Kranj – Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes za večino obdolžencev, ki jih obtožnica bremeni sodelovanja v združbi, ki je preprodajala indijsko konopljo in izdelke iz nje, začel predobravnavni narok. Obdolžencem, ki so krivdo priznali, bo sodišče v prihodnjih dneh izreklo kazni, za obdolžence, ki so krivdo zanikali, pa se bo sojenje nadaljevalo.

Na sojenje združbi, ki je delovala na Gorenjskem in na Primorskem in so jo policisti razkrili lansko jesen, so pravosodni policisti vklenjene v lisice iz pripora pripeljali Martina Bohneca (živi v Kopru), Petra Križnarja (iz Škofje Loke), Danijela Oseta in Matjaža Smolinskega (oba iz Ilirske Bistrice), na poziv sodnice Milene Turuk, da se izrečejo o krivdi, pa so vsi krivdo zanikali. Krivdo so zanikali tudi Kranjčan Anes Dukić, ki je v domačem priporu, Ugo Grbec (iz Ilirske Bistrice), Maks Pivec (iz Medvod) in Tine Dobrilović (iz Škofje Loke) tako, da se bo zanje postopek nadaljeval na glavni obravnavi.

Pogojne kazni za priznanje krivde

Nina Šubic Bohnec (iz Medvod), Sonja Križnar (iz Šempetra v Savinjski dolini), Boštjan Žgajnar (iz Ljubljane), Janez Anže Kalan (iz Medvod) ter Aleš Blaško (iz Spodnje Idrije) so krivdo priznali, tožilka Nadja Gasser pa je zanje predlagala podobne pogojne zaporne kazni (v trajanju enega leta in nekaj mesecev). Sodišče jim bo kazni dosodilo v prihodnjih dneh. Tudi Ljubljančan Robert Humar je krivdo priznal, zanj pa je tožilka predlagala eno leto in dva meseca t.i. vikend zapora (kar pomenim, da bo, če bo kazen potrdilo še sodišče, čez teden bo hodil v službo, saj preživlja otroka, vikende bo preživel v zaporu).

Za obdolžena Aleša Bavdka in Mitja Fona iz Kranja sta se njuna odvetnika s sodiščem in tožilko dogovorila za dodaten čas za pripravo obrambe oziroma za iskanje hitrejše rešitve.

Organizatorjem grozi do 15 let zapora

Vsi so bili obdolženi po kazenskem zakoniku, ki zaradi nedovoljene proizvodnje in promet s prepovedanimi drogami, določa kazen zapora v trajanju od enega leta do desetih let zapora. Kazenski zakonik za dejanje, ki je bilo storjeno v hudodelski združbi ali če je storilec tega dejanja organiziral mrežo prekupčevalcev ali posrednikov, predvideva zaporno kazen v trajanju od petih do petnajstih let.

Podrobnosti iz obtožnic še niso znane. Od obdolženih je Janez Anže Kalan na sodišču izjavil, da je konopljo gojil le za lastne potrebe in da je ni preprodajal, medtem ko je Martin Bohnec priznanje krivde zavrnil z izjavo, da ni bil organizator združbe.

Skupna značilnost večine obdolženih na današnji obravnavi je, da imajo nizko izobrazbo (osnovnošolsko, poklicno, tehnično), da so bili nekateri celo brez služb in so se preživljali s priložnostnimi deli (in skromnim zaslužkom), nekateri pa so bili pred tem že obsojeni v drugih kazenskih postopkih.

Milan Simić in Jasmina April sta krivdo priznala že pred časom, sodišče je prvemu prisodilo dve leti t.i. vikend zapora, drugi pa pogojno kazen štiri mesecev zapora. Tudi Boštjan Zupančič je pred dnevi krivdo priznal in sodišču pojasnil, da je hašiševo olje kupoval za zdravljenje svoje žene.