Prisluhi razkrili domnevne nezakonitosti

Nekdanji policist toži državo zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Objavljeno
17. september 2017 20.11
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Ljubljana – Robert Sušanj, nekdanji direktor Uprave za policijske specialnosti, ki je zaradi vpletenosti v domnevne korupcijske afere v UKC Ljubljana izgubil službo, toži ministrstvo za notranje zadeve zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi.


Konec oktobra bo minilo leto dni od odmevne policijske akcije, ko so zaradi suma korupcije, ki je povezana s preskakovanjem čakalnih vrst v zdravstvu, preiskovali zaposlene ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra in onkološkega inštituta. Takrat so pridržali finančno-računovodskega delavca v skladišču Uroša Smiljića in zaradi suma korupcijskih kaznivih dejanj v UKC ovadili 14 ljudi in dve pravni osebi.

Polet s helikopterjem v zameno za preskok vrste

Med prisluhi telefonskim pogovorom se je izkazalo, da sta v preskakovanje čakalnih vrst v zdravstvu domnevno vpletena tudi dva policista: takratni direktor uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj in takratni vodja oddelka pilotov v letalski policijski enoti, ki deluje v upravi za policijske specialnosti, Damjan Bregar.

Robert Sušanj naj bi se, potem ko je zbolel eden od njegovih ožjih družinskih članov, prek Smiljića skušal dogovoriti za prednostno obravnavo pacienta prek čakalne vrste. Bregar pa naj bi bil, zato da je Smiljić prek čakalne vrste uredil operacijo enega od njegovih prijateljev, sicer tudi policista, bolnišničnemu hišniku omogočil vsaj tri polete s policijskim helikopterjem.

Po uvedbi preiskave zoper ducat vpletenih v korupcijo Sušanj in Bregar nista bila med osumljenimi. Vendar preiskava v tej zadevi še ni končana in poteka zaradi suma kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril.

Takoj po izbruhu afere je generalni direktor policije Marjan Fank obema zaposlenima v policiji, Sušnju in Bregarju, izdal sklep o prepovedi opravljanja dela, ki je postal pravnomočen konec januarja letos. Sušnju je delovno razmerje na notranjem ministrstvu oziroma policiji prenehalo 24. januarja letos. Potem ko je postal sklep o izredni odpovedi delovnega razmerja pravnomočen, pa se je – ker je izpolnjeval pogoje – upokojil. Vendar, je povedal letošnjega aprila, tega sicer ne bi naredil, ker je še vedno na višku delovnih moči.

Tožnik in MNZ brez skupnega jezika

To je morda tudi razlog, da se je odločil za tožbo zoper ministrstvo za notranje zadeve in na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču izpodbija zakonitost izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ki je bila podana zaradi kršitve pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja. Zahteva razveljavitev sklepov, vrnitev na delovno mesto in povrnitev plač. Vendar Sušanj in njegova zagovornica podrobnosti o tožbi po poravnavnem naroku nista želela razkriti, podobno kot nista želela povedati podrobnosti o poskusu poravnave.

Sojenje se bo nadaljevalo sredi novembra, ko bodo zaslišali Sušnja in dve priči, tudi Marjana Fanka.