Promet delno že prepovedan zaradi burje

Burja na Primorskem bo dosegla tudi hitrost 120 kilometrov na uro.

Objavljeno
06. februar 2017 10.22
bsa burja
STA, S. F.
STA, S. F.

Ljubljana − Po podatkih Agencije za okolje (Arso) se bo danes sredi dneva, popoldne in zvečer okrepila burja na Primorskem. V sunkih bo dosegala hitrosti od 100 do 120 kilometrov na uro, potem pa bo v drugem delu noči začela slabeti. Vreme bo oblačno s padavinami, ki bodo popoldne od severozahoda postopoma slabele.

Na primorski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina je zaradi burje prepoved prometa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Po napovedih Arsa bo meja sneženja večinoma na nadmorski višini med 500 in 700 metri, le ponekod ob močnejših padavinah tudi niže. Zapihal bo severni do severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 4, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

»Ponoči bodo predvsem v vzhodni in južni Sloveniji še padavine, meja sneženja se bo tam še nekoliko spustila. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja. Do jutra bodo padavine večinoma ponehale, burja bo začela slabeti,« piše na straneh Arsa.

Juri bo na Primorskem delno jasno s šibko burjo, drugod po Sloveniji pa bo pretežno oblačno. Najnižje jutranje temperature bodo od −3 do 1, na Primorskem okoli 5, najvišje dnevne od 2 do 6, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.

Reka Ljubljanica je ponoči ponovno zmerno narasla in se razliva na območjih vsakoletnih poplav na Ljubljanskem barju. Čez dan se bo naraščanje ustalilo. Narašča tudi reka Vipava, ki se lahko danes še razlije v manjšem obsegu v zgornjem in spodnjem toku.

Ob današnjih padavinah, ki se bodo počasi pomikale proti vzhodu, bodo reke in manjši vodotoki po državi še naraščali. Danes in v torek zjutraj lahko posamezni vodotoki zlasti v vzhodni, južni in osrednji Sloveniji porastejo čez opozorilne pretoke in se razlijejo, še napovedujejo na Arsu.