Ropi na Goriškem se vrstijo kot po tekočem traku

Policisti so že prijeli 30-letnika iz okolice Tolmina, dve drzni tatvini in dva ropa trgovin pa še preiskujejo.

Objavljeno
19. januar 2016 17.06
Katja Željan
Katja Željan
Nova Gorica - Konec lanskega in začetek letošnjega leta so imeli novogoriški policisti in kriminalisti obilico dela s preiskavo štirih ropov trgovin na območju Nove Gorice in Šempetra pri Gorici ter obravnavo štirih drznih tatvin. Ropar s Tolminskega je že v priporu.

Že 29. novembra lani so tukajšnji policisti prejeli prijavo drzne tatvine, ki je bila storjena v večernem času na Cankarjevi ulici v Novi Gorici. Neznani storilec je takrat med hojo dohitel 43-letno občanko, ji z ramena strgal torbico in z njo pobegnil. 2. decembra so policisti v večernem času obravnavali drzno tatvino na parkirnem prostoru na Kidričevi ulici v Novi Gorici, kjer je neznani storilec pristopil do 43-letne oškodovanke občanke in ji iz rok iztrgal torbico, 7. decembra v večernem času pa je za zdaj še neznani storilec 'udaril' kar dvakrat.

Najprej je v podhodu druge garažne hiše v Ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici simuliral slabost v trenutku, ko je mimo prišla 59-letna občanka. Ta mu je nič hudega sluteč hotela pomagati, ko se mu je približala, pa ji je nenadoma iz rok iztrgal torbico in z njo pobegnil. Kmalu zatem je na Kidričevi ulici, v bližini avtobusne postaje v Novi Gorici, 22-letni občanki z ramena poskušal iztrgati torbico, vendar se je občanka uprla in torbice ni izpustila. Neznanec je brez plena pobegnil proti centru.

Že 9. decembra je prav tako neznani storilec zvečer ropal v trgovini na ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici. Maskiran je vstopil v trgovino in od blagajničarke, ki ji je grozil s kovinsko palico, zahteval, da mu odpre blagajno. Zatem je pograbil denar in pobegnil. Neznani storilec je dva dni zatem ropal v trgovini na Erjavčevi ulici v Novi Gorici.

Trgovko je z grožnjami prisilil, da mu je odprla blagajno, od koder je pobral denar in pobegnil. Ropi so se nadaljevali tudi v letošnjem letu: že 4. januarja so policisti preiskovali kar dva ropa trgovin. V večernem času je zamaskiran neznani storilec vstopil v trgovino na Delpinovi ulici v Novi Gorici in blagajničarki z grožnjami, ki jih je podkrepil z injekcijsko brizgo in iglo, prisilil, da mu je odprla blagajno, od koder je vzel denar.

Istega večera se je rop zgodil še v trgovini v Šempetru pri Gorici, kjer je ropar blagajničarki zagrozil z železno palico in od nje zahteval denar. Blagajničarka se mu je uprla in pričela klicati na pomoč, kar je storilca očitno zmedlo, zato je pobegnil.

Policisti novogoriške policijske postaje in kriminalisti so dejanja intenzivno preiskovali in ob pomoči tolminskih policistov sum osredotočili na 30-letnika iz okolice Tolmina. V predkazenskem postopku so zbrali dovolj podatkov, da so ga osumili za dve drzni tatvini, ki sta bili storjeni 7. decembra na Kidričevi in ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici, in pridobili odredbo za hišno in osebno preiskavo. 6. januarja so osumljencu odvzeli prostost. Pri njem so zasegli tudi predmete, ki so ga povezali še s storitvijo dveh ropov 9. decembra v Ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici in 4. januarja v Šempetru pri Gorici.

Pred prijetjem je 30-letnik storil še kaznivi dejanji nasilja v družini in neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Zato so ga policisti privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je zanj po zaslišanju odredil pripor.

Novogoriški policisti in kriminalisti še naprej intenzivno preiskujejo dve drzni tatvini in dva ropa trgovin, za katere menijo, da jih je oziroma so jih izvršili drugi neznani storilci.