S povorko se zaključuje 16. Parada ponosa

Parada Ponosa v slovenski prestolnici poteka od leta 2001.

Objavljeno
18. junij 2016 20.24
dja parada ponosa
Mi. K., STA
Mi. K., STA
Ljubljana - S parado po središču Ljubljane se zaključuje festival Parada ponosa, ki je trajal skoraj dva tedna. Parada je v Ljubljani tradicionalna, potekala bo že 16. Pospremil jo bo pester glasbeni program, organizatorji pa javnost in pristojne institucije pozivajo, naj prispevajo k varnemu izteku praznika LGBT skupnosti in svobodomiselne družbe.

Kot so namreč zapisali v izjavi za javnost, so se po napadu v gejevskem klubu v ameriškem mestu Orlando tudi v slovenskem javnem prostoru, sploh na spletu, začeli pojavljati pozivi in provokacije, ki napeljujejo k ponovitvi morilskega napada. Te provokacije so po mnenju organizatorjev usmerjene k ustrahovanju in posledično utišanju LGBT skupnosti ter javnosti, ki jo podpira.»Naš odgovor je Parada ponosa,« so dodali.

Dogajati se je sicer začelo že ob 10. uri na Novem trgu, ko se bodo predstavile LGBT organizacije, prebirali pa bodo celotno antologijo lezbične poezije Brez besed ji sledim.

Ob 17. uri so se udeleženci parade začeli zbirati na Metelkovi, do kjer je povorka ob zvokih elektornske glasbe ob 18.uri krenila na ceste in ulice. Ob 19. uri se bodo ustavili na Novem trgu, kjer bo udeležence pozdravil ljubljanski župan Zoran Janković pa tudi nekateri drugo govorci. Med drugim bosta na oder stopila Salome ter newyorški režiser in aktivist Jim Hubbard.

Za glasbo bosta poskrbeli skupini Borghesia in Žen, napovedan je DJ program. Zabava se bo nato preselila na Metelkovo.

Prvo parado ponosa pri nas so organizirali leta 2001, kot odziv na dogodek v enem od ljubljanskih lokalov, kjer varnostniki vstopa niso dovolili gejevskemu aktivistu, češ da"lokal ni za tako vrsto ljudi". Na lanski paradi se je zbralo največ udeležencev doslej, čez 1000.

Kot prvo parado ponosa v svetu sicer štejejo protest leta 1969, ko se je ameriška skupina gejev in lezbijk uprla racijam in nasilju policistov v lokalu Stonewall v New Yorku. Od takrat parade ponosa prirejajo po vsem svetu kot spomin na ta dogodek, kot opozorilo na diskriminacijo istospolno usmerjenih ter za proslavo različnosti in promocijo strpnosti.