Sekretarja državnega sveta Maučeca rešila mama

Marjanu Maučecu so zarubili za tri tisoč evrov premoženja, grozi mu 16 mesecev zapora. 

Objavljeno
02. marec 2016 20.13
bakal maučec
Dejan Karba
Dejan Karba
Ljubljana – Generalnemu sekretarju Državnega sveta Marjanu Maučecu, nad katerim zaradi oškodovanja upnikov in ponarejanja dokumentov visi teža 16-mesečnega pogojnega zapora s preizkusno dobo dveh let, so včeraj zarubili za 3000 evrov premoženja. Predmete je na dražbi kupila njegova mama.

»Res je,« je Marjan Maučec sprva odgovoril na naše vprašanje, ali mu je po nalogu murskosoboškega okrajnega sodišča izvršitelj Franc Pušenjak včeraj v Gančanih, kjer sekretar Državnega sveta RS domuje, prek javne dražbe odvzel in prodal za 3000 evrov premoženja.

Ko smo Maučeca, ki je bil včeraj v času rubeža oz. javne dražbe v službi, v državnem svetu, vprašali, ali je zasežena televizijska sprejemnika, klimo, slike, hladilnik, mikrovalovno pečico, mizo s stoli, kavča, regale, vgradno pečico in ostalo opremo res kupila njegova mama, je drugi človek državnega sveta odgovoril, da »morda pa res, ne vem, ni me bilo tam«.

Dolg ljutomerski družbi Dumanikos bo Maučec povrnil do zadnjega centa, kot obljublja že tretjič v devetih letih: »Finančno konstrukcijo imam praktično že narejeno, družbi, ki mi je zakuhala to dražbo, bom povrnil vse. Zelo hitro.

A oni bodo morali vrniti tudi meni«. Potem je Maučec, ki ga je direktor Dumanikosa Dušan Bot zaradi večletnih obljub, da bo vrnil davčni dolg, kazensko ovadil lansko jesen, policija pa je januarja letos predkazenski postopek končala, povedal, da je Bota oz. njegovo družbo že kazensko ovadil zaradi krive ovadbe: »Bomo videli na koncu sodnega postopka, kdo komu dolguje«. Na naše vprašanje, koliko in zaradi česa mu dolguje Dumanikos, je Maučec odvrnil: »To bo gospod Bot vse izvedel na sodišču, o znesku pa sem z vami že govoril«.

Človek, ki se drži dogovorov

Januarja, ko smo v Delu prvič pisali o Maučečevem dolgu, je povedal, da mu Bot dolguje 300.000 evrov iz naslova najemnin. Kaj naj bi imela družba Dumanikos najeto od njega, takrat ni želel povedati, prav tako ne, ali je Dumanikosu kdaj za to sploh izstavil račun. Med tem ko Bot zatrjuje, da Maučecu ne dolguje niti centa – pravi, da mu ni jasno, od kod je Maučec vzel ta znesek, za katerega ni nikdar izstavil nobenega računa –, Maučec družbi Dumanikos dolguje vse od leta 2007.

Družba Dumanikos je pred slabimi devetimi leti od podjetja Sodarstvo in trgovina Marjan Maučec, s. p. kupila skladiščne prostore nekdanje ljutomerske pohištvene tovarne Marles, ki jo je Maučec kupil leta 2000. Kupnina je znašala 224.926 evrov, davek pa dodatnih 44.985 evrov. Ker davek družbi Dumanikos ni bil priznan kot vstopni davek, se je urejalo preplačilo davka pri podjetju Marjana Maučeca, ki bi denar moralo vrniti Dumanikosu.

A ga že deveto leto ne vrne, poleg tega pa je Maučec nedavno od finančne uprave zahteval, naj mu povrnejo še za 29.998 evrov pripadajočih zakonskih zamudnih obresti od plačanega davka. »To drži, zahtevo sem res poslal, saj sem davek plačal,« je še povedal Maučec in vnovič zatrdil, da bo prleški družbi pošteno vrnil vse, kar ji dolguje: »Sem človek, ki se drži dogovorov«.