Senica umaknil tožbo zoper Bojana Požarja

Odvetnik je Požarja tožil zaradi objave zapisnika v zadevi Baričevič.

Objavljeno
20. januar 2015 18.36
J. M., kronika
J. M., kronika
Ljubljana – Odvetnik Miro Senica je umaknil tožbo zoper novinarja Bojana Požarja in Mitjo Lomovška. Senica je novinarja tožil zaradi objave zapisnika zaslišanja v preiskavi, in sicer zaradi domnevne izdaje tajnih podatkov tožilke Dragice Kotnik po smrti Seničevega prijatelja Saše Baričeviča.

Požar je članek Afera Baričevič, dokumenti tožilstva: dve priči videli bežati Mira Senico! objavil na svojem portalu. Senica naj bi tožbo umaknil, ker je uvidel, da gre res za dokument tožilstva, medtem ko je prej menil, da je papir ponarejen.

Z umikom tožbe pa se ni strinjal drugoobtoženi Mitja Lomovšek, ki pravi, da sprejema umik zgolj pod pogojem, da sodišče Senico denarno kaznuje. »Nekdo, ki ima pravno izobrazbo, se norčuje iz vseh nas. Ta umik tožbe je norčevanje iz vseh nas. Zahtevam, da se plačajo vsi stroški do tega trenutka,« je bil na sodišču oster Lomovšek, ki se je zagovarjal sam, medtem ko je Požarja zagovarjal Franc Rojko iz odvetniške pisarne Matoz. Sodnik Gorazd Fabjančič je Senici naložil povrnitev stroškov novinarjev in nagrade njunemu zagovorniku. Denarno pa ga ne bo kaznoval, ker za to po njegovi presoji ni podlage.

Je pa ljubljansko okrožno sodišče marca lani novinarja Bojana Požarja zaradi posega v čast in dobro ime odvetnika Mira Senice v dveh člankih obsodilo na 12.000 evrov kazni. Sporni so bili štirje članki, za dva je bil oproščen. V štirih člankih, objavljenih na portalu pozareport.si, je novinar Bojan Požar po mnenju odvetnika Mira Senice storil pet kaznivih dejanj. Senica je nastopal kot zasebni kazenski tožilec, ker je presodil, da Požar članke piše z namenom zaničevanja.

Za sodišče sporni članek se je nanašal na nekdanjo stavbo NPU, v najemu katere je Komisija za preprečevanje korupcije našla koruptivno ravnanje takratne notranje ministrice in Seničeve partnerke Katarine Kresal.