Sin umorjene malteške novinarke: »Smo mafijska država«

Matthew Caruana Galizia materino smrt povezuje z nedelovanjem državnih institucij in dogodek označuje za atentat.

Objavljeno
17. oktober 2017 10.02
Posodobljeno
17. oktober 2017 10.02
MALTA-CARBOMB/
Šp. B.
Šp. B.

Včeraj smo poročali, da je v eksploziji avtomobila na Malti umrla kritična preiskovalna novinarka Daphne Caruana Galizia, ki je bila znana po tem, da je večkrat stopila na prste tamkajšnjim politikom. Okoliščine materine smrti je danes na facebooku razložil njen sin Matthew Caruana Galizia, sicer novinar in programer za ICIJ.

»Nikoli ne bom pozabil, kako sem tekal okoli pekla in poskušal ugotoviti, kako naj odprem vrata gorečega avtomobila, v katerem je bila moja mama. Kričal sem na dva policista, ki sta na kraj eksplozije prišla s samo enim samim gasilnim aparatom,« v svojem zapisu včerajšnje dogajanje pojasnjuje Matthew. Prepričan je, da je bila njegova mama umorjena, saj je, kot številni drugi novinarji, stala med vladavino prava in tistimi, ki so si jo prizadevali kršiti.


Eksplozija, v kateri je umrla malteška novinarka, ni bila naključje, je prepričan njen sin. Foto: Reuters Pictures

Matthew Caruana Galizia je eksplozijo med drugim primerjal z vojnim dogodkom: »To je vojna, ljudje smo v vojni proti državi in organiziranemu kriminalu.« Državne institucije je označil za nesposobne in nezmožne delovanja: »Če bi institucije delovale, ne bi bilo nobenega atentata za preiskavo − in moji bratje in ​​jaz bi še vedno imeli mamo.«

Daphne Caruana Galizia je največ pozornosti pritegnila s svojim blogom Running Commentary. Na njem je objavljala preiskovalne prispevke in komentarje o politikih, ki so jih mnogi videli kot osebne napade, zaradi njih pa se je večkrat znašla tudi na sodišču. Med drugim je s pomočjo panamskih dokumentov razkrila, da se v davčnih oazah nahajta podjetji dveh sodelavcev malteškega premiera Josepha Muscata ministra za energijo Konrada Mizzija in šefa Muscatovega kabineta Keitha Schembrija.