Sintal od nekdanjega varnostnika terja še 42.345 evrov

Borut Hriberšek je delodajalcu s krajo povzročil dodatne stroške, saj je moral Sintal razvezati depozit.

Objavljeno
10. november 2015 17.23
Borut Hriberšek na sodišču. Ljubljana, 16. 07. 2013
Mihael Korsika, kronika
Mihael Korsika, kronika
Ljubljana – Na delovnem sodišču se je končala glavna obravnava v zadevi, v kateri Sintal od nekdanjega varnostnika zahteva še povrnitev stroškov. Ker so njihovi naročniki zahtevali denar, ki je bil ukraden, je Sintal razvezal depozit v višini milijon evrov.

Že pravnomočno obsojeni Borut Hriberšek je bil kot varnostnik zaposlen v družbi za varovanje Sintal, ko je 6. aprila 2013 vstopil v trezor podjetja in z denarjem naročnikov varnostne službe začel polniti dva nahrbtnika in večjo nakupovalno vrečo. Nemoteno je izmaknil 1.028.799,85 evra, se usedel v avtomobil in odpeljal. Domnevno se je za krajo odločil, ker je kamniškemu domu za starejše občane dolgoval slabih 350 evrov za oskrbo njegove matere.

Na begu 11 dni

V svojem stanovanju v Kamniku je pustil 9200 evrov, nato pa je na avtocestnem bencinskem servisu nakazal dolg v dom za starejše ter pobegnil v Avstrijo in nato v Nemčijo. Na svobodi je užival le 11 dni, saj se je nato vrnil v domovino in se na Šentilju predal organom pregona. »Ne vem, zakaj sem to naredil, bila je hipna odločitev. Bil sem v stiski, nujno sem potreboval denar. Nimaš ga, pred teboj pa leži kot na pladnju. Danes tega ne bi več naredil. Ali pač. A ko sem enkrat začel jemati tisti denar, se nisem mogel ustaviti. Ni poti nazaj,« je še pred aretacijo povedal za Slovenske novice.

Sintal je večino ukradenega denarja pozneje dobil nazaj. Hriberšek je ob aretaciji policistom predal 75.140 evrov, v sefu na železniški postaji v Mannheimu pa shranil 810.425 evrov, dodatnih 110.000 evrov je skril pri avstrijskem prijatelju. Na koncu je zmanjkalo 23.989 evrov, ki jih je očitno zapravil v 11 dneh na begu. Hriberšek je kmalu sedel na zatožno klop. Ob izreku kazni je sodišče upoštevalo, da se je sam predal in tudi vrnil večino denarja ter se zavezal, da bo preostalih slabih 24 tisočakov Sintalu vrnil v petih letih. Sodišče ga je obsodilo na dve leti vikend zapora.

Rok za vračilo preostanka denarja tako še ni potekel, njegovo nekdanje podjetje pa zdaj od Hriberška terja še 42.345 evrov zaradi izplačila odškodnine oziroma povzročene škode delodajalcu zaradi dodatnih stroškov in obresti. Sintal je bil namreč brez milijona od tatvine 6. aprila 2013 do 20. novembra tega leta, ko so ga končno dobili na svoj račun. Hriberšek se včerajšnje obravnave na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani ni udeležil iz zdravstvenih razlogov, pred sodni senat pa so stopile tri priče. Prva je spregovorila Lidija Pilko, ki je v Sintalu odgovorna za finance. Kot je povedala, je Hriberšek ukradel denar, ki je pripadal Sintalovim naročnikom. Ti so po kraji od podjetja začeli zahtevati vračilo denarja, ki pa ga Sintal po njenih besedah na transakcijskem računu ni imel dovolj, saj je moral poskrbeti tudi za izplačilo plač več kot 900 uslužbencem. Sintal, ki je imel takrat po njenih besedah vezanih milijon evrov na trimesečni depozit, se je obrnil na banko.

Razveza sredstev brez stroškov zavrnjena

Lucija Majaron, ki je bila aprila 2013 na Novi Ljubljanski banki, je potrdila njene navedbe in dodala, da je Sintal ob vlogi za razvezo sredstev predlagal, naj banka odobri predčasen dvig vezanih sredstev brez stroškov, saj so očitno ocenili, da sami niso odgovorni za nastalo situacijo. »Hoteli so razvezo brez stroškov, vendar je bilo to zavrnjeno,« je povedala Majaronova. Zaradi tega so za podjetje nastali novi stroški.

Natalija Mejač, v času Hriberškove kraje je bila pooblaščena za vodenje podjetniškega centra v NLB, je na zaslišanje prišla z dokumentacijo, na podlagi katere je sodišču postregla z natančnimi številkami. Strošek predčasne razvezave kredita je znašal dobrih 1673 evrov, kar pa po njenih besedah ni bil edini strošek Sintala. Obresti do konca depozita bi namreč znašale 7354 evrov, zaradi predčasne prekinitve pa so dobili izplačanih le 4121 evrov.

Sodišče je po zaslišanju prič napovedalo, da bodo stranke sodbo dobile po pošti.