Sodišče bo o priznanju Tovšakove še odločalo

Predobravnavni narok za Hildo Tovšak je bil danes preklican, je pa krivdo zavrnila obtožena tajnica Mira Senice Olga Zaviršek.

Objavljeno
17. marec 2017 12.50
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje − Sodnica celjskega okrožnega sodišča Mojca Turinek bi morala danes odločiti, ali bo sprejela priznanje Hilde Tovšak o zlorabi položaja v zadevi Delamaris. Sodnica je pojasnila, da bo o tem sodišče odločilo po tem, ko bo odločilo o predlogu obrambe drugih obtoženih za izločitev številnih dokazov.

Na predobravnavnem naroku prejšnji teden sta namreč krivdo v zadevi Delamaris zavrnila tako Miro Senica kot tudi direktorica posestva Bužekijan Blanka Muster, obramba pa je predlagala izločitev dokazov, in sicer predvsem tistih, ki so jih zbrali pri hišni preiskavi prostorov Odvetniške družbe Senica.

Četica odvetnikov je na današnjem predobravnavnem naroku za tajnico Mira Senice Olgo Zaviršek pojasnjevala, zakaj bi bilo treba dokaze izločiti. Glede preiskave v prostorih odvetniške pisarne je Stojan Zdolšek opozoril, da je šlo zagotovo za več kršitev: »Odvetniška družba Senica ni bila osumljena, prav tako odvetnik, pri katerem je bila preiskava, ni bil osumljen, zato je v tem delu zagotovo podana kršitev.« Dodal je, da odredba o hišni preiskavi niti ni bila obrazložena oziroma da ni bila obrazložena nujnost takega ukrepa.

Najprej o dokazih

Zdaj sodišče tako čaka najprej odločitev o predlogih obrambe, je povzela sodnica Turinekova: »Bilo bi preuranjeno odločati o sprejemanju krivde, kajti vsako priznanje mora biti jasno in podprto z dokazi.« Tudi o sporazumu, ki ga je Tovšakova s tožilcem Stanislavom Pintarjem sklenila že oktobra 2015, bo sodišče odločilo kasneje.

So pa danes vendarle izpeljali predobravnavni narok za tajnico Mira Senice Olgo Zaviršek. Tudi Zavirškova, tako kot Miro Senica in Blanka Muster, krivdo po obtožnici v celoti zavrača. Njen odvetnik Rok Petrič se sklicuje na vse dokazne predloge, ki jih je prejšnji teden podala obramba Senice in Blanke Muster, prav tako se je pridružil predlogu za izločitev dokazov. Dodal je še, da Zavirškova zavrača premoženjskopravni zahtevek v višini 1,4 milijona evrov, z njim do danes, kot zatrjuje, sploh ni bila seznanjena, nato pa ga je v celoti zavrnil.

Tožilstvo obtoženim očita zlorabo položaja in prekoračitev pooblastil oziroma sodelovanje pri tem ter pranje denarja. Vsi štirje so namreč domnevno sodelovali pri kroženju terjatev in poplačil ter plačil za posestvo Bužekijan. Senica je menda pridobil 1,42 milijona evrov oziroma 1,35 milijona evrov, denar pa je na koncu domnevno pristal pri njegovi hčeri za nakup vile v Portorožu.