Sodni proces kar naprej »producira« bolnike

Zadeva Ane Šišič. Obtožena po treh mesecih bolezni zmogla do sodišča, a kaj, ko je zdaj zbolela še priča.

Objavljeno
21. januar 2015 18.34
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski

Krško – »Izvedensko mnenje pravi, da imate povišan pritisk, da pa to ne more biti razlog, da ne bi hodili na sodišče,« je Šišičevi, ki je obtožena velike tatvine in pranja denarja, pojasnil sodnik Gojmir Pešec. Obljubil ji je privedbo ali pripor, če na obravnave ne bo hodila.

V zadnjih treh mesecih zaradi obtoženkine domnevne bolezni sodišče ni moglo izpeljati niti ene obravnave, zato se je sojenje začelo znova. Obtožena je vsakokrat poslala opravičilo, da je bolna, celo hospitalizirana, medtem ko so jo novinarji le nekaj ur pred obravnavo videli na ulici. Tudi tožilec Robert Renier je na sodišču povedal, da Šišičeva vse dni dela v svojem lokalu Princesa v Krškem, pred obravnavo pa zboli.

Čeprav izvedensko mnenje pravi, da obtožena lahko spremlja sojenje, sta z zagovornikom Dušanom Medvedom skušala prepričati sodišče, da je njena bolezen tako resna, da ni sposobna spremljati obravnave. Ker se sodnik ni vdal, je Šišičeva obljubila, da bo na sojenje hodila, »pa čeprav z rešilcem. A če se mi bo kaj zgodilo, ne odgovarjam.«

Denar z ukradene kartice

Šišičevi, ki je bila pred leti obsojena zaradi naročila umora moža in spravljanja tujk v suženjsko razmerje, tokrat očitajo, da je z bančne kartice, ki je bila ukradena v Ljubljani skupaj s pin kodo, ukradla 33 tisočakov. To transakcijo naj bi opravila preko POS-terminala v svojem baru Princesa v Krškem.

Šišičeva zatrjuje, da ji je kartico dal Marino Šušnjara iz Zagreba, njen dolgoletni gost v lokalu, ki je vse doslej pil na kredo, zdaj pa je napočil čas, da račun poravna. Šišičeva je polovico denarja dvignila na banki, ko pa je hotela naslednji dan dvigniti še drugo polovico, so jo prijeli policisti.

Brez dvoma bi ji ta denar sedaj prav prišel, saj pravi, da zasluži le 600 evrov na mesec; še pred meseci je zatrjevala, da zasluži med 700 in 800 evri. Glede na to, da za hišo, v kateri živi, odplačuje lizing v višini 1030 evrov, je sodnika zanimalo, kako ji to uspe. »Zelo težko,« je dejala Šišičeva, sodnik pa, da je to nemogoče! Šišičeva se je nato izmotala, da plačuje z zamudo in si denar sposoja pri sestri.

Šušnjara na vidiku

Sodišče tudi s pomočjo Interpola ni našlo Šušnjare, »petdesetletnika, rojenega v Imotskem in živečega na Kvaternikovem trgu v Zagrebu«, kot ga je opisala obramba, zato sklepa, da ta oseba ne obstaja. Zagovornik Medved je najprej dejal, da obramba nima novih podatkov o Šušnjari, »da pa bo skušala pridobiti podatke preko hrvaških pravosodnih organov«.

Nato je svojo izjavo dopolnil, »da ima obramba določene neuradne podatke glede te osebe in o tem, kje se nahaja, in bo sprožila uradne poizvedbe pri pristojnih hrvaških inštitucijah«. Nejeverni tožilec Robert Renier pa je predlagal, naj obramba sodišču predloži podatke, na katere institucije se je obrnila, da se bo videlo, če se res ukvarja s tem.

Sojenje se bo nadaljevalo z zaslišanjem priče, ki je ravno na dan, ko bi morala priti na sodišče, pristala v novomeški bolnišnici. Sodišče bo preverilo, če je bila res tam. V nasprotnem primeru pričo čaka denarna kazen.