Sojenje policistu Boberi se je nadaljevalo v njegovi nenavzočnosti

Na današnji obravnavi so ponovno zaslišali tri policiste in balističnega izvedenca.

Objavljeno
19. februar 2013 14.43
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Celje - Na celjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje policistu Mateju Boberi v njegovi nenavzočnosti. Na sojenju so ponovno zaslišali tri policiste in balističnega izvedenca. Bobera je obtožen povzročitve posebno hude telesne poškodbe, ki se je pred 14 leti končala s smrtjo Naserja Berishe.

Na decembrskem predobravnavnem naroku pa je Bobera znova odločno zanikal krivdo. Eden izmed zaslišanih policistov je danes ocenil, da je Berisha veljal za nevarno osebo ter da je bil večkrat obravnavan zaradi več kaznivih dejanj. Po navedbah policista se je Berishe marsikdo bal, zato ga pogosto sploh niso prijavili policiji.

Balistični izvedenec Franc Sablič je med sojenjem povzel svoja štiri izdelana mnenja. Pojasnil je, da je Bobera streljal v dveh položajih. V drugem poskusu, ko je streljal z razdalje dveh metrov, je Berisho zadel v spodnje okončine in prsni koš. Sablič pa je presenetil z izjavo, da nekdo, ki ima v roki pištolo in jo repetira, ne more imeti v drugi roki prenosne radijske postaje in se po njej pogovarjati.

Boberin zagovornik Danijel Planinšec je zato predlagal, da sodišče kupi pištolo, s katero je Bobera streljal pred 14 leti in prenosno radijsko postajo ter da na naslednji obravnavi obdolženi pokaže, ali je v takšnih razmerah možno streljati. Sodnica Jožica Arh Petkovič je predlogu ugodila.

Dejala je tudi, da je Bobera že prejel vabilo za obisk pri novem psihiatričnem izvedencu Gorazdu Mrevljetu, ki bo ugotavljal, ali je bil obdolženi med streljanjem na Berisho prišteven ali ne.

Na naslednji obravnavi, ki bo 20. marca, bodo zaslišali še štiri policiste, ki se doslej niso odzvali vabilu na zaslišanje. O predlogu višjega sodišča, da se ponovi rekonstrukcija dogodka z zaslišanjem anonimne priče, pa se bo sodni senat opredelil po zaslišanju vseh prič.

Bobera je aprila 1999 v večernih urah na Cinkarniški ulici v Celju med begom ustrelil 27-letnega Naserja Berisho. Dva strela sta Berisho tako hudo ranila, da je umrl na poti v celjsko bolnišnico.