Spremenil zgodbo, od koga je kupil marihuano

Tožilstvo je v ponovljenem postopku umaknilo obtožbo proti Janu Končini.

Objavljeno
28. avgust 2017 20.37
bsa-Marihuana marš
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski
Krško – Pred kakšnim letom dni je bil na krškem okrožnem sodišču na enoletno zaporno kazen obsojen Jan Končina, in sicer zaradi prodaje mladoletniku deset evrov vrednega poldrugega grama konoplje. V ponovljenem postopku se je ta kazenska zadeva končala z zavrnilno sodbo, saj je tožilstvo na glavni obravnavi umaknilo obtožbo.

Jana Končino, ki policistom ni neznan, saj je bil že obsojen zaradi omogočanja uživanja mamil, je v to zgodbo potunkal takratni gimnazijec Matej. V začetku šolskega leta pred tremi leti se je zdaj že polnoletni Matej s svojim gimnazijskim prijateljem med glavnim odmorom zamaknil za gimnazijo in ob brežiški knjižnici zvil cigareto z dodatkom opojne marihuane. Zalotil ju je policist, Matej je priznal, da je trava njegova, kot dobavitelja pa je označil Končino, čigar telefonsko številko je imel shranjeno v mobilnem telefonu.

Na sodišču drugače kot policistu

Ko se je Matej lani kot priča znašel na sodišču, je obrnil ploščo. Povedal je, da Končine ne pozna, da ga sploh prvič vidi, travo pa da mu je prodal neki tip z dolgimi lasmi, ki se pogosto potika pred brežiško gimnazijo. Sicer ne ve, kdo je, ne ve, kako se piše, je pa visok, močnejše postave in malo strah vzbujajoč, sploh pa ni videti tako iskreno kot Končina, ki ga je po krivem namočil. Od preprodajalca, od katerega je v resnici kupil travo, ne le takrat, ko so ga dobili policisti, tudi še nekajkrat, ni imel telefonske številke. Ko sta se slučajno srečala, sta pač sklenila kupčijo. In zakaj je potem imel v telefonskem imeniku shranjenega Končino? »Ta človek, od katerega sem kupil mamilo, mi je dal telefonsko številko Jana Končine in mi rekel, da če me bodo slučajno dobili policisti, naj povem, da sem kupil od njega. Bilo me je strah pred policisti, pa sem res storil tako, kot mi je bilo naročeno,« je tvezil maturant, ki mu je zdaj žal, saj ga doma nikoli niso učili lagati.

Vztrajal kljub opozorilu tožilca

»Kupovanje mamil je prepovedano, laganje na sodišču pa vas lahko spravi v zapor,« je maturantu namignil tožilec Bogdan Matjašič. A Matej je vztrajal pri svoji različici, Končina pa tako in tako ni vedel, o čem se pogovarjajo, saj je bil v tistem času menda v službi. Konoplja, ki je bila pri njem zasežena v hiši preiskavi, pa sploh ni bila čista, ampak je bila pomešana s tobakom, je povedal Končina.

Med dokaznim postopkom je tožilec nazadnje ocenil, da ni dovolj dokazov, da bi Končina mladoletniku prodal »travo«, zato je odstopil od pregona. Sodišču zato ni preostalo drugega, kot izda zavrnilno sodbo.