Sredi Ljubljane nad gejevskega aktivista

V noči na soboto so na ljubljanski železniški postaji napadli italijanskega gejevskega aktivista Antonia Parisia.

Objavljeno
12. maj 2011 22.52
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Italijanska LGBT (lezbično-gejevska) organizacija Arcigay je sporočila, da je bil v noči s petka na soboto v Ljubljani napaden italijanski gejevski aktivist Antonio Parisi, umetniški vodja zavoda Jotassassina, so včeraj zapisali na spletni strani revije LGBT Narobe.

Med potjo domov sta ga na železniški postaji v Ljubljani, kjer si je pred odhodom domov kupoval hamburger, napadla dva mladeniča - najprej verbalno, nato še fizično.

Poročali so še, da so ga oskrbeli v ljubljanskem kliničnem centru, zdravljenje pa mora zaradi hudih poškodb ust menda nadaljevati tudi v Italiji, kjer je moral na operacijo. Na ustnici ima šest šivov.

Poročilo Arcigay po poročanju revije Narobe omenja, da je na kraj dogodka prispela policija, ki pa »je naredila le zapisnik o incidentu in na pomoč ni poklicala rešilca«.

V ljubljanski klinični center mu je zato pomagala prijateljica. Organizacija Arcigay s svojimi podružnicami v Trstu in Vidmu je ostro obsodila homofobični napad in poudarila, da takšni in podobni napadi kažejo na veliko potrebo po promociji kulture spoštovanja in vključevanja.

Prva priložnost za to je 17. maj - mednarodni dan boja proti homofobiji, so zapisali in dodali, da incident preiskujejo tudi pri Legebitri, nevladni organizaciji, ki se je že povezala z Arcigay, hkrati pa poskušajo na policiji pridobiti dodatne informacije o dogodku, so še zapisali pri Narobe.

Tiskovni predstavnik ljubljanske policijske uprave Vinko Stojnšek je potrdil, da so bili okrog pete ure zjutraj obveščeni o kršitvi javnega reda in miru na Trgu OF v Ljubljani. Dodal je, da na podlagi do zdaj zbranih obvestil ne morejo potrditi, da bi bila vzrok za napad homofobija, vendar okoliščine dogodka še vedno preverjajo.

Pojasnil je, da je neznanec udaril italijanskega državljana, ta pa je zaradi lahkih telesnih poškodb podal predlog za pregon.

Stojnšek je dejal, da so policisti ponudili, da obvestijo zdravstveno ustanovo, a je oseba, ki je spremljala italijanskega državljana, to možnost odklonila in sama poskrbela za prevoz v UKC Ljubljana.

Storilca še iščejo, proti njemu pa bo bodo podali kazensko ovadbo. Sklenil je, da policija obsoja vsakršno nasilje in bo skladno z veljavno zakonodajo in danimi pooblastili naredila vse, da bo storilec odkrit in bodo stekli postopki, ki so v pristojnosti policije.