Številne nesreče zaradi neprilagojene hitrosti

Policisti na novomeškem koncu včeraj obravnavali osem nesreč zaradi neprilagojene hitrosti.

Objavljeno
28. julij 2015 14.30
iza/resevalna vaja
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

Novo mesto - Na Policijsku upravi Novo mesto so včeraj obravnavali kar osem prometnih nesreč, vsem je botrovala prehitra vožnja. Pri Šmihelskem mostu v Novem mestu je dopoldan 27-letni voznik avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti na mokrem in spolzkem vozišču izgubil oblast nad vozilom in na prehodu za pešce trčil v 44-letno peško. Lažje poškodovano žensko so oskrbeli v bolnišnici.

Okoli 10. ure je v Cirniku pri Mirni 43-letni motorist izgubil oblast na motorjem, padel in se lažje poškodoval. Nekaj pred 12. uro pa je 73-letnik vozil avtomobil iz smeri Metlike proti Novem mestu. »V bližini Koroške vasi je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad avtomobilom, zapeljal s ceste in se z vozilom prevrnil,« so sporočili iz novomeške policije. Lažje poškodovano potnico in huje poškodovanega voznika so reševalci odpeljali v bolnišnico.

Na dolenjski avtocesti je 30-letni državljan BiH izgubil oblast nad avtomobilom in trčil v varovalno ograjo. Poškodovanega voznika so oskrbeli v bolnišnici. Neprilagojena hitrost je bila prav tako vzrok prometne nesreče, ki se je okoli 15. ure zgodila na cesti med Sotesko in Dvorom. 37-letni voznik osebnega avtomobila je vozil proti Dvoru. V ovinku je na mokrem in spolzkem vozišču izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste, kjer je trčil v skalni usek in se z vozilom prevrnil. Voznik se v nesreči ni poškodoval.

Nekaj minut kasneje je v bližini Dvora zaradi neprilagojene hitrosti voznik osebnega avtomobila zapeljal s ceste in trčil v usek. Tudi 74-letni voznik se v nesreči ni poškodoval. Med Stražo in Drganjimi Selami je nekaj po 15. uri 21-letni voznik avtomobila zapeljal s ceste in trčil v drevo.

Okoli 17.30 je 21-letni voznik avtomobila vozil po avtocesti iz smeri Obrežja proti Drnovem. Zaradi neprilagojene hitrosti je izgubil oblast nad vozilom in trčil v varovalno ograjo. »Po trku je vozilo odbilo preko vozišča, kjer je ponovno trčil v varovalno ograjo. Huje poškodovanega voznika so reševalci odpeljali v brežiško bolnišnico,« so še sporočili.

Neprilagojena hitrost še vedno ostaja najpogostejši vzrok prometnih nesreč, ki se zgodijo na naših cestah, saj je vzrok za kar četrtino vseh nesreč, opozarjajo novomeški policisti. »Zmotno je mišljenje, da morajo vozniki hitrost prilagoditi le veljavnim omejitvam. Pomembno je, da vozniki tovornih in osebnih vozil, motoristi in kolesarji hitrost svoje vožnje prilagodijo tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter lastnostim in stanju ceste. To še posebej velja prav v teh dneh, ko so ceste po daljšem obdobju suhega vremena ponovno mokre in spolzke.«

Zaradi neprilagojene hitrosti so v preteklem mesecu na območju Policijske uprave Novo mesti umrli štirje udeleženci nesreč. Pri obravnavi prometnih nesreč, ki jih povzročijo prehitri vozniki, policisti sicer pogosto ugotovijo, da so povzročitelji nesreč vozili pod vplivom alkohola. V prvem polletju je bilo to ugotovljeno pri 21 povzročiteljih nesreč. Povprečna stopnja alkoholiziranosti teh voznikov je bila skoraj 1,5 promila.

Policija voznike ponovno opozarja, naj za volan sedejo le trezni. Dosledno naj upoštevajo cestnoprometne predpise, prilagodijo hitrost svoje vožnje, upoštevajo varnostno razdaljo in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. »Za varno udeležbo v cestnem prometu sta nujna previdnost in strpnost vseh udeležencev,« so poudarili.