Surovo umoril očima in pustil sporočilo

Janez Žurga naj bi iz maščevalnosti očima Dušana Stražišarja silovito udaril, 15-krat zabodel in zadušil

Objavljeno
31. maj 2016 19.48
Sojenje Janez Žurga,Ljubljana Slovenija 31.05.2016 [Sodišče,sojenje]
Mitja Felc
Mitja Felc
Ljubljana – Prepričanje, da je bil očim nasilen, ljubosumje, sovraštvo in številne zamere so bile po oceni tožilstva povod, da je 17. decembra lani 25-letni Janez Žurga surovo vzel življenje svojemu 61-letnemu očimu Dušanu Stražišarju. Umor iz nizkotnih nagibov, odvzem motornega vozila in tatvina so kazniva dejanja, zaradi katerih je zdaj sedel na zatožno klop.

Ko je na začetku včerajšnjega predobravnavnega naroka okrožni sodnik Gorazd Fabjančič iz ust obtoženega Janeza Žurge želel slišati, ali razume očitke tožilstva, ni dobil povsem jasnega odgovora. »Nekaj sem bral, samo nisem dosti razumel,« je odvrnil. Ker niti v nadaljevanju ni podal nedvoumnega odgovora, je vskočila odvetnica Maja Kristan in pojasnila, da Žurga razume obtožnico.

Bistveno zmanjšano prišteven

Ali priznavate krivdo za umor, odvzem motornega vozila in tatvino, je bilo naslednje sodnikovo vprašanje. »Zgleda, da sem bil jaz,« je mlahavo odgovoril obtoženi. Povsem jasen spet ni bil, zato se je na kratko posvetoval z zagovornico Kristanovo. Potem pa spet mencanje: »Priznam, da sem to storil,« in v nadaljevanju: »Ne priznam pa tega, kar piše v obtožnici, tega člena, ali kaj je že ...« A se je na koncu izkristaliziralo, da krivde po nobeni točki obtožnice ne priznava, zato se 17. junija začne sojenje. Že zdaj pa je znano, da bodo na glavni obravnavi, ki sledi, zaslišali več prič in nekaj sodnih izvedencev.

Družinska tragedija se je zgodila 17. decembra lani med 6. in 7.30, ko je po prepričanju tožilstva v stanovanju starejše hiše na Rakeku Žurga napadel očima Dušana Stražišarja. Najprej ga je silovito udaril v obraz (tako močno, da mu je razbil levo očesno votlino, zlomil sprednji del zgornje čeljustnice in ličnične odrastke čeljustne čelnice ter sečnico z zabitjem leve ličnice), nato je nemočno žrtev 15-krat zabodel z nožem, povečini v predel glave in hrbta, ko se je očim zgrudil na posteljo, pa mu je na obraz potisnil blazino in ga zadušil.

Po krvavem dejanju je v stanovanju vzel ključe pokojnikovega osebnega vozila chevrolet kalos in se odpeljal proti Obali. Na avtocestnem parkirišču Petrolovega bencinskega servisa pri Kozini je s parkiranega volkswagen passata vzel registrske tablice in jih namestil na chevrolet. Prav zato si je poleg obtožbe o umoru iz nizkotnih nagibov nakopal še očitke o odvzemu motornega vozila in tatvini. Vse pa je storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, kar je posledica kombinacije več duševnih motenj, zaradi česar je bila njegova sposobnost razumeti svoja dejanja in obvladovati svoje ravnanje bistveno zmanjšana.

Poklical policijo in se predal

Pot ga je vodila proti Ankaranu, kjer je iz tamkajšnjega avtokampa poklical na številko 113. Presenetil jih je z besedami, da je umoril očima in naj ga pridejo aretirat.

Koprski policisti so o tem obvestili kolege na policijski postaji v Cerknici, nato sta dva moža v modrem odšla na naslov Postojnska cesta 3 na Rakeku. Tam sta v večji hiši dve stanovanji, v zgornjem nadstropju živi družina Stražišar, sta najprej ugotovila. Vhodna vrata so bila zaklenjena, v cilindrični ključavnici pa del odlomljenega ključa. Da se je morda zgodila res tragedija, sta zaslutila predvsem, ko sta na stopnišču zagledala bel list papirja, na katerem je pisalo: »Pokliči policijo, ne v sobo, Dušan mrtev, pravice na sodišču, resno, srečno, oprostite.« Ko sta policista s pomočjo gasilcev nasilno vstopila v stanovanje, je bilo ugibanj konec – v hiši se je res zgodil surov zločin. Pokojniku ni bilo več pomoči, zdravnica je lahko ugotovila le še smrt.

Polsestra je imela slab občutek

Polsestra obtoženega je v preiskavi povedala, da ni pričakovala, da je zmožen česa takšnega, opisala pa dogodek dan prej, ko se je polbrat, ker mu mama in očim nista pustila, da ostane pri njima, močno razburil. »Rekel je Dušanu, naj crkne, materi pa, da ni mama.« Glede vsega je imela slab občutek, zato je med drugim poklicala kolegico policistko, ki se ni oglasila, nato pa še znanca, ki ji je povedal, da naša zakonodaja ne omogoča, da bi kakorkoli ukrepali, ne da bi se prej kaj zgodilo. Naslednji dan jo je iz službe poklicala mama in ji rekla, naj gre na Rakek pogledat, ali je z Dušanom vse v redu, saj da ji je sin poslal SMS-sporočilo, da je Dušan mrtev oziroma da mu je žal za to, kar se je zgodilo. Ko je prišla tja, je bil okoli hiše že napeljan policijski trak.