Tatovi imajo poleti več časa za vlom

Z nekaterimi ukrepi lahko vlomilcem otežite delo, zato poskbite za samozaščita pred in na dopustu.

Objavljeno
27. junij 2016 15.53
Tacen 22. 2. 2011, vlom v stanovanjski objekt foto: Tomi Lombar
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – Zasluženi dopust, na katerega se te dni množično odpravljajo Slovenci, se hitro lahko spremeni v moro, če na oddihu postanete žrtev tatvine ali pa ob prihodu domov ugotovite, da vas je vlomilec obiskal med tem, ko vas ni bilo. Naj se nasveti za večjo varnost slišijo še tako izpeto, marsikdo s svojim ravnanjem kriminalcem celo olajša njihovo delo – ob hiši na primer pusti lestev.

Strokovnjaki za to področje znajo povedati, da imajo vlomilci zaradi daljše odsotnosti lastnikov prednost, ki je sicer nimajo na razpolago – več časa za pripravo na kaznivo dejanje in brisanje sledov. Preden odidete na dopust, je treba zato ustrezno poskrbeti za zaščito.

Najbolj pomembno je, da vaše bivališče oziroma tudi poslovni objekt niso videti zapuščeni. Najboljša preventiva je, da med tem, ko vas ni, nekdo popazi na vaš bivalni prostor. Tistega, ki pred odhodom prosite za zalivanje rož, ga prosite še, da izprazni poštni nabiralnik, spremeni lego rolet in po možnosti večkrat parkira na vašem dvorišču. Vlomilci se bodo namreč rajši lotili hiše, o kateri so prepričani, da je prazna. Hkrati pa je še pred odhodom treba poskrbeti, da v okolici objekta ni predmetov, ki bi vlomilcem bistveno olajšali dela, kot je na primer lestev ali pa orodje. Sporočilo na telefonski tajnici oziroma status na facebooku, da vas tri tedne ne bo, ni najbolj modro.

Vrednosti fotografirajte in označite

Pred odhodom je treba tudi preveriti brezhibnost ključavnic, oken, vrat ter alarmnega in videonadzornega sistema, če ga imate. Časovno stikalo, na katero priklopite luč ali radio, ki naj se vklopita naključno, ni slaba ideja. Prav tako so priporočljivi senzorji za zunanjo razsvetljavo, ki morajo biti nameščeni dovolj visoko, da jih ni mogoče zlahka onesposobiti.

Zlatnino ali druge vrednosti je dobro shraniti v hišni sef, še bolje pa jih je zaupati banki ali podjetju z licenco, ki opravlja to dejavnost. Vrednejše tehnične predmete, kot so monitorji, računalniki, projektorji in podobno, je pametno označiti z na primer manjšo gravuro, da bodo takoj prepoznavni. Nakit in umetniška dela fotografirajte, saj so fotografije pomembne za identifikacijo lastnika, če bi kljub vsemu ostali brez njih. Hkrati tako olajšate delo policistom, da osumljenca poveže s ukradenim predmetom. Če ob prihodu z dopusta ugotovite, da so vas obiskali vlomilci, pokličite policijo in ne hodite v objekt. Storilec je namreč lahko še tam, hkrati pa lahko uničite sledi, pomembne v preiskavi.

Na samozaščitno ravnanje pa ne smemo pozabiti niti takrat, ko smo na dopustu v novem okolju, kjer nas ne poznajo, poudarjajo na policiji. Med letovanjem v tujini so turisti pogosto izpostavljeni različnim prevaram ali celo roparjem. Pa tudi sicer, na primer med obiski lokalov in na plažo ni priporočljivo nositi večje vsote denarja. Policisti svetujejo, naj tega raje varno spravite v sefih hotelov ali uporabljajte bančne kartice.

Uporabljajte bančne kartice

Na krajih, kjer se giblje in zadržuje veliko ljudi, na primer na parkiriščih ob jezerih, rekah, izhodiščih za izlete v gore, ogledi lokalnih znamenitosti, muzejih, avtobusnih in železniških postajah, pa je treba biti zlasti pozoren. »Tu moramo paziti na svoje dokumente in osebno prtljago, saj so na teh krajih poleg turistov lahko tudi nepridipravi,« pravijo na policiji in dodajajo, da ti največkrat iščejo različno digitalno tehniko, torej mobilne telefone, fotoaparate, kamere, tablice in podobno, nakit in tudi druge vrednosti – kolesa, surfe in drugo.

Zlasti je pomembno, da teh predmetov ne puščamo brez nadzora na mestih, kjer so nepridipravom lahko dostopni. V zadnjih letih se na primer tudi na slovenskih avtocestnih počivališčih povečuje število tatvin, drznih tatvin in ropov. Tatovi ob tem ne kradejo le osebnih predmetov, predvsem voznikom tovornjakov kradejo tudi gorivo, gume in tovor. Pri postankih na počivališčih ali na parkirnih prostorih bencinskih servisov zato le oči na peclje.