Test sline pokaže, ali vozite pod vplivom mamil

Policisti že od lanskega julija tudi s pomočjo testa sline ugotavljajo prisotnost psihoaktivnih snovi.

Objavljeno
19. januar 2015 14.43
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana – Ali vozite pod vplivom psihoaktivnih substanc, kot so prepovedane droge ali psihoaktivna zdravila, lahko slovenski policisti že nekaj časa preverijo tudi z odvzemom in hitrim testom vaše sline. S takšnim testiranjem se je Slovenija prebila med prve v Evropi.

Hitri test policisti opravijo tako, da udeleženec pet sekund drži posebni testni listič na jeziku, tako da se listič obarva rdeče. Listek nato policist vstavi v posebni testni trak, ki vsebuje specifična protitelesa, na katera se veža droga iz sline. Po največ osmih minutah je mogoče v okencu odčitati rezultat. Ta je pozitiven, če se testna črta obarva rdeče, navaja proizvajalec testov.

Policisti že od lanskega poletja za hitre teste sline uporabljajo opremo proizvajalca Securetec DrugWipe. Test sline tako uporabljajo ob izvedbi postopka za prepoznavo vožnje pod vplivom drog, v posameznih primerih pa jih uporabijo tudi samostojno, denimo ob prometnih nesrečah, ko je izvedba drugih postopkov onemogočena. Rezultat hitrega testa policistom omogoča, da se odločijo za odreditev strokovnega pregleda z odvzemov vzorcev krvi in urina za analizo. Ne glede na rezultat postopka oziroma rezultat hitrega testa sta le rezultat analize vzorcev in mnenje zdravnika dokaz v nadaljnjem postopku.

Desetina voznikov vozi pod vplivom psihoaktivnih zdravil

Test sline pa ne pride v poštev za ugotavljanje navzočnosti nekaterih psihoaktivnih zdravil, ki zaradi staranja prebivalstva postajajo vse bolj pereča težava v Sloveniji. Pri policiji ocenjujejo, da celo do deset odstotkov povzročiteljev nesreč vozi pod vplivom zdravil, ki negativno vplivajo na vozne sposobnosti. Pri tem je zastrašujoče dejstvo, da kar 80 odstotkov takšnih voznikov ne ve, da zdravila, ki jih jemljejo, bistveno zmanjšujejo njihovo sposobnost za udeležbo v prometu, čeprav so posledice takšnih zdravil vidno označene s trikotnikom na njihovi embalaži.

Policisti so lani odredili skupaj 628 strokovnih pregledov zaradi suma, da so vozniki pod vplivom opojnih substanc, 258 od teh pregledov pa je bilo odrejenih v primeru prometnih nesreč. Pozitivnih je bilo skupaj 229 vzorcev, 53 od voznikov, ki so bili udeleženi v nesreči. Leto prej je bilo pozitivnih 264 vzorcev, 80 v primeru nesreč.

Kar 167 ljudi je lani test na droge odklonilo, kar je precej več kot leta 2013 (115), to pa je samodejno pomenilo, da so ostali brez izpita in s kaznijo 1200 evrov. Pri policiji so v primerjavi z letom prej lani ugotovili občutno več prisotnosti amfetaminov pa tudi kanabinoidov pri voznikih, medtem ko je pri drugih vrstah drog indeks manjši. Na približno isti ravni je tudi delež odkritih psihoaktivnih zdravil.

Zakon o pravilih cestnega prometa od policistov zahteva, da pri vozniku najprej ugotovijo sum in šele na podlagi tega odredijo nadaljnje postopke ter ukrepe za dokazovanje vožnje pod vplivom drog in psihoaktivnih zdravil. Pravilnik o postopku za prepoznavanje znakov zadrogiranosti predpisuje, da lahko policist izvede tudi preizkus z napravo za hitri test, medtem ko je klasični način predvideval postopek preizkusa oči skozi različne faze ocene »horizontalnega in vertikalnega drgeta« ter preizkus usmerjenosti oči k izbranim točkam.

Poleg tega policist izvede še meritev velikosti zenic s posebnim merilnim kartončkom in odzivnost na svetlobo. Če se v eni od faz potrdi sum na prisotnost droge (tudi pri uporabi hitrega testa), policist lahko odredi strokovni pregled, ki dokončno poda ugotovitev, ali je voznik vozil pod vplivom prepovedanih substanc.