Tomislav Klokočovnik ni zlorabil položaja

Tako je presodilo koprsko višje sodišče, ki je potrdilo odločitev okrožnega sodišča.

Objavljeno
09. januar 2017 19.33
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper - Nekdanji izolski župan Tomislav Klokočovnik ni zlorabil uradnega položaja ali pravic, njegov brat George ni prejemal koristi za nezakonito posredovanje, gradbinec in gostinec Martin Đerđaj pa ni pomagal k takim dejanjem in ni dajal podkupnin, kot je vsem trem očitalo okrožno državno tožilstvo iz Kopra. Tako je presodilo koprsko višje sodišče, ki je potrdilo odločitev okrožnega sodišča.

»Tožilka in kriminalisti so namenoma zanemarili moja dokazila o tem, kako sem zaslužil denar in da sem dvignil denar s svojega bančnega računa, čeprav sem jim dal na voljo vse dokaze o tem. Podtaknili so mi zlorabo položaja in podkupnino, ki ju ni bilo. S tem pa so seveda dodobra škodovali mojemu ugledu,« je za Delo povedal nekdanji izolski župan, sicer srčni kirurg Tomislav Klokočovnik po sodbi, ki je oprala krivde vse tri vpletene.

Obtožnica je bratoma Klokočovnik in Martinu Đerđaju najprej očitala vrsto kriminalnih dejanj s področja gospodarskega kriminala. Kršili naj bi predvsem zakon o javnem naročanju, da bi z lažnimi računi umetno napihovali vrednost opravljenih del, ki jih je plačevala občina, in od direktorja podjetja Marvas (Martina Đerđaja) potem bili deležni zastonj gradbenih del in (Tomislav Klokočovnik) najmanj 36.000 evrov podkupnine za nakup avta.

»Tožilstvu sem predložil dokaz, da sem v začetku aprila 2010 dvignil 32.000 evrov z mojega bančnega računa, ki sem jih varčeval dalj časa. Smešno je bilo, da so mi očitali nakup luksuznega avta. Šlo je za 3 leta star mercedes s 114.000 prevoženimi kilometri. Če si takega nakupa ne bi smel privoščiti s svojim delom, smo res prišli daleč. Očitki s preplačili del pa so smešni, saj so vse gradbene posle in postopke vodile strokovne službe,« je pojasnil Tomislav Klokočovnik, ki je dejal tudi, da je njegova plača segala krepko čez pet tisoč evrov (neto) na mesec, saj je med drugim dežural v UKC in opravljal kirurške posege tudi v tujini.

V sodbi je višje sodišče ugotovilo, da tožilstvo ni predložilo nobenih dokazov, da naj bi podjetje Marvas imelo 62.595 evrov premoženjske koristi. Nenavadno naj bi bilo, da naj bi Klokočovnik obljubo za nagrado prejemal še po obdobju, ko naj bi jo že dobil. Nikjer ni zapisano ali dokazano, komu, kje in kdaj naj bi Klokočovnik dajal podrejenim navodila glede sklepanja poslov. Tožilstvo je res ugotovilo negativno stanje na enem od njegovih dveh osebnih računov, toda hkrati je imel dovolj denarja na računu druge banke. Več prič je potrdilo, da je Klokočovnik avto kupoval z gotovino, ki pa jo je imel dalj časa dvignjeno z banke. Kasneje je denar položil in to menda ravno na dan, ko je z računa Marvasa Đerđaj dvignil 40.000 evrov. Toda takšne vsote je Đerđaj dvigoval pogosto. Klokočovnik je račun za avto poravnal s svojega bančnega računa.

Sodišče je zaslišalo tri izvedence in 50 prič, niti ena pa ni potrdila očitkov iz obtožnice. Določena ravnanja so se tožilstvu lahko zdela še tako sumljiva, vendar dokazov zanje niso uspeli zbrati.