Tovšakova priznala krivdo v primeru Delamarisa, Senica ne

O še enem priznanju Tovšakove bo sodišče odločalo čez teden dni, kar pa zapleta sojenje preostalim.

Objavljeno
10. marec 2017 11.31
tlo*tovšak
Brane Piano
Brane Piano
Celje − Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak je s tožilcem Stanislavom Pintarjem že oktobra 2015 sklenila sporazum o priznanju krivde v zadevi nakupa Delamarisa ter vloge posestva Bužekijan in odvetnika Mira Senice pri tem. To pa zna močno zaplesti sojenje Miru Senici, takratni direktorici posestva Blanki Muster ter podjetnici Olgi Zaviršek.

Pred sodnico Okrožnega sodišča v Celju Mojco Turinek sta se danes na predobravnavnem naroku v družbi zagovornikov pojavila le odvetnik Senica in Musterjeva ter povedala, da krivde ne priznavata. Njuni zagovorniki so predlagali dokaze in priče ter poudarili, da je v primeru odvetnika Senice šlo za povsem zakonit in običajen ter uspešen posel posredovanja pri nakupu Vegrada ter za plačilo te storitve, v primeru Musterjeve pa za skrbno in običajno izvedbo nalog v funkciji direktorice posestva Bužekijan.


Tožilec Stanislav Pintar. Foto: Brane Piano

Predobravnavni narok za takratno tajnico Senice Olgo Zaviršek bo sodnica opravila čez teden dni, ko se bo izrekla tudi o tem, ali sprejema priznanje krivde Hilde Tovšak, o čemer se je ta sporazumela s tožilcem specializiranega državnega tožilstva Stanislavom Pintarjem.

Vsi štirje, kakor je povzel Pintar, so obtoženi zlorabe položaja oziroma udeležbe pri tem, kar je imelo za posledico pridobitev neupravičene premoženjske koristi v višini 1,42 oziroma 1,35 milijona evrov za Senico, zaradi načina kroženja denarja in odkupov terjatev pa so obtoženi tudi pranja denarja tako, da je ta nazadnje pristal pri hčerki Mira Senice za nakup vile v Portorožu.

Sodnica je že leta 2015 podpisano priznanje krivde Hilde Tovšak prejela sredi letošnjega februarja, obtožene pa je seznanila še, da je stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril septembra 2016 proti njim vložila tudi premoženjskopravni zahtevek v višini 1,42 milijona evrov. Zagovornika Senice in Musterjeve, odvetnika Stojan Zdolšek in Emil Zakonjšek sta dejala, da zahtevke v celoti zavračata.


Obtožena Blanka Muster (v ozadju) in Miro Senica (spredaj v sredini) s svojim zagorovniki. Foto: Brane Piano

Zagovornik Senice Uroš Čop je nato sodišče seznanil s tem, katere dokaze in zaslišanja predlaga obramba, njegov zagovornik Andrej Fijavž pa ga je dopolnil s pojasnilom: »Z zaslišanjem takratnega vodstva Vegrada in nadzornega sveta Vegrada želimo tudi dokazati, da Hilda Tovšak v tem primeru ni zlorabila ali prekoračila svoje funkcije.« Zagovornik Musterjeve Emil Zakonjšek pa je dodal, da si pridržuje pravico še kasneje predlagati dodatne dokaze in priče; odvisno od tega, ali bo sodnica prihodnji teden sprejela ali zavrnila s tožilcem dogovorjene priznanje in predlagano kazen za Hildo Tovšak. »Tovšakova je bila v številnih postopkih, zato bo morda potrebno njeno zaslišanje, ocena njene verodostojnosti in morda tudi zaslišanje tožilca Stanislava Pintarja, da bomo lahko ocenili, če in kaj nam bo Tovšakova povedala,« je dodal Zakonjšek.

Očitana kazniva dejanja so bila domnevno zagrešena leta 2007, hišne preiskave so bile šele leta 2013, obtožnica pa je bila vložena julija 2015.