Tragična smrt poveljnika teritorialne obrambe

Domači so ga pogrešali od četrtka, ko je odšel iskat primeren prostor za pašo čebel.

Objavljeno
26. maj 2012 21.31
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica

Slovenska Bistrica - Marijana Streharja, majorja v pokoju in poveljnika območnega štaba teritorialne obrambe Slovenska Bistrica v času osamosvojitvene vojne, so danes našli mrtvega na območju pohorskega Smolnika.

Domači so ga pogrešali od četrtka, ko je z domačega Zgornjega Prebukovja nad Slovensko Bistrico, odšel iskat primeren prostor za pašo čebel, s katerimi se je po upokojitvi ukvarjal s posebnim žarom in poskrbel tudi za najrazličnejše čebelje izdelke.

V času osamosvojitvene vojne je poveljeval več kot dva tisoč teritorialcem, ki so izjemno uspešno blokirali bistriško vojašnico, predvsem pa poskrbeli za edinstveno osvojitev enega največjih skladišč jugoslovanske vojske na Zgornji Ložnici, kjer je imela armada najmanj 6500 ton bojnega streliva in drugih sredstev. Slovenski osamosvojitelji so tako iz tega skladišča dobili prvo pravo možnost za boj, Marijan Strehar, ki bi letos dopolnil 60 let, pa je vodil tudi vso akcijo praznenja skladišča in odvoza streliva med pohorske gozdove.

Pravi vzrok smrti še ugotavljajo, našel pa ga je eden izmed domačinov, ki je na gozdni cesti videl osebni avtomobil, pokojnega, ki je imel že dlje časa težave s srcem, pa je našel v potoku ob koncu 80-metrske globeli. Od časa, ko se domačim ni javil, in so to prijavili na policijski postaji v Slovenski Bistrici, so v iskanju sodelovali tudi njegovi najbližji in prijatelji.

Vse kaže, da je Marijan Strehar tragično preminil že v četrtek, a to bodo morali potrditi policisti, kriminalisti in zdravstveni delavci. Vest o njegovi smrti se je na bistriškem območju hitro razširila, številni pa so začudeni, da v treh dneh nihče ni policije obvestil o osebnem avtomobilu, parkiranem ob cesti.