Trije Poljaki ukradli BMW in mercedesa

Preložili predobravnavni narok za tri Poljake, ki so obtoženi kraje dveh prestižnih avtomobilov.
Objavljeno
11. januar 2018 14.20
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Ljubljana − Ker se je eden od odvetnikov s svojim klientom in prevajalko srečal šele na sodišču, so preložili predobravnavni narok za tri Poljake, ki so obtoženi, da so novembra lani ukradli dva prestižna avtomobila.

V začetku lanskega novembra so se prek Trsta v Slovenijo pripeljali 39-letni Radoslaw Antoni Grudniewski, 30-letni Jakub Jelenski in 36-letni Piotr Pawel Bubienczyk. Vozili so se v dveh avtomobilih, BMW X5 in Renaultovem kombiju, iskali pa so, trdijo, rabljene katalizatorje, s katerimi bi na Poljskem lepo zaslužili. Ker jih niso našli v Kopru, so se odpeljali proti Ljubljani in potem spet proti Kopru in nazaj, je policiji razložil Radoslaw Antoni Grudniewski.

Izjave, ki so jih povedali policiji po aretaciji o tem, kaj so počeli v Sloveniji in tudi v Avstriji, se med seboj nekoliko razlikujejo. Vendar pa za tožilstvo ni sporno, da so prvo krajo avtomobila izvedli 9. novembra. Najprej so se lotili BMW 530, ki je bil parkiran blizu hiše direktorja Spara Slovenije. Vozilo, ki je bilo novo oziroma letnik 2017 in vredno okoli 55.000 evrov, so ponoči odprli s posebno napravo in ga odpeljali v Avstrijo. Grudniewski je vozil ukradeno vozilo, Jelenski in Bubienczyk − tako kažejo posnetki s cestninske postaje Hrušica − pa sta se vozila v njihovem BMW, ki ima poljske registrske oznake.

Ko so Avstrijci na meji kontrolirali voznika ukradenega vozila, je Jelenski, ki je bil za njim, pospešil in pobegnil, za njim pa je pobegnil še Grudniewski v ukradenem avtu. Ukradeno vozilo so potem zapustili v bližini Beljaka in ga je avstrijska policija kmalu našla. O najdbi in dogodku so obvestili slovenske kolege in lastnika, podjetje Spar.

Grudniewski, Jelenski in Bubienczyk pa so se po drugi poti vrnili v Slovenijo. Še isti dan oziroma dan po tem, ko so ukradli prvi avto, so uresničili idejo, o kateri sta po izjavah Grudniewskega že prej pogovarjala Jelenski in Bubienczyk: da ukradeta kakšnega mercedesa. Po mnenju tožilstva pa nista le dva, ampak so vsi trije ukradli Medcedes Benz S350, ki je vreden kakšnih 80.000 evrov in je bil last B. F. iz Ljubljane. Pri tem so uporabili posebno napravo, da so avto odklenili in pognali v tek, potem pa so ga odpeljali v gozd v bližini Vrhnike.

Avto so razstavili in določene dele naložili v kombi, ki je bil v času aretacije parkiran na bencinskem servisu na Brezovici. Kje so ostanki razstavljenega avtomobila, je policistom povedal Grudniewski po aretaciji. Policistom se je sicer zdelo nenavadno, kako so Poljaki, ki trdijo, da so bili v Sloveniji prvič, našli tako odlično skrito lokacijo.

Policija jih je aretirala hitro, le nekaj ur po tem, ko je drugi lastnik prijavil krajo avtomobila. Izsledili so jih na podlagi podatkov avstrijske policije, da je ukradeno vozilo spremljal BMW X5 s poljskimi registrskimi tablicami, potem pa je površen pregled njihovega BMW, ki je bil parkiran le trideset metrov stran od kraja druge kraje, kazal, da je avtomobil verjetno ukraden.

Tožilstvo je prepričano, da je bila trojica na podviga pripravljena, saj so v njihovem BMW našli predmete, ki so namenjeni vlamljanju v avtomobile, obenem pa so imeli v osebnem avtomobilu skrite prostore, v katere so te predmete pospravili pred prihodom v Slovenijo. Tožilci so tudi opozorili na njihovo vztrajnost in predrznost, saj so se po begu pred avstrijskimi policisti vrnili iz Avstrije v Slovenijo in ukradli še drugo vozilo.

Trojica ostaja v priporu, saj obstaja nevarnost, da bi pobegnili na Poljsko. Brezposelni Radoslaw Antoni Grudniewski je bil na Poljskem že pogojno obsojen zaradi kaznivega dejanja prikrivanja, Piotr Pawel Bubienczyk, ki je prav tako brez zaposlitve, pa je bil obsojen za različna kazniva dejanja na pogojne in nepogojne kazni. Tretji, Jakub Jelenski, pa trdi, da je samostojni podjetnik, ki pa menda že več mesecev ni nič zaslužil in si, meni tožilstvo, sredstva za preživetje služi s kaznivimi dejanji.

Obtoženi ostajajo v priporu, saj bo predobravnavni narok v začetku marca. Bernard Zupanc, zagovornik Radoslawa Antonia Grudniewskega, je − čeprav je bil v stiku z družino in tudi z obtoženim − šele tik pred razpisanim predobravnavnim narokom dobil pooblastilo za zastopanje klienta in je šele takrat govoril s klientom prek prevajalke. Zato so vsi trije zagovorniki obtoženih zaprosili za preložitev predobravnavnega naroka, čemur je sodnica Deja Kozjek ugodila.