Trojno državljanstvo mu ni nič pomagalo

Presenetljiva reakcija kanadskih oblasti na prošnjo slovenskega pravosodnega ministrstva: Walterju Wolfu so odvzeli prostost.

Objavljeno
20. januar 2015 20.30
Slovenija.Ljubljana.30.01.2012 Walter Wolf na sodiscu.Foto:Mavric Pivk/DELO
 Marko Jakopec, Dejan Karba, Urban Červek
Marko Jakopec, Dejan Karba, Urban Červek
Ljubljana – Včerajšnja vest, da so v Kanadi aretirali Walterja Wolfa, je presenetljiva predvsem zato, ker je doslej veljalo, da je soobtoženi v zadevi Patria s selitvijo čez ocean za slovenske oblasti postal praktično nedosegljiv. Zdaj pa so se kanadske oblasti za aretacijo svojega državljana odločile prav na podlagi slovenske zahteve.

Wolfov dunajski odvetnik Markus Singer, ki je novico o aretaciji spravil v javnost, sicer upa, da bo Kanada Wolfa izročila Avstriji, kjer je bil tudi eden od obtoženih v tamkajšnjem procesu Patria. A dejstvo je, da je zdajšnja aretacija v Kanadi posledica prošnje slovenskega pravosodnega ministrstva in da bodo kanadski pristojni organi odločali o izročitvi Wolfa slovenskim oblastem.

Na slovenskem ministrstvu za pravosodje so v zvezi s postopki o izročitvi med državama povedali, da po prejemu prošnje pristojni organi Kanade vodijo postopek izročitve skladno z notranjim pravom Kanade, ki ureja tudi postopek izročitve, pogoje za izročitev in pravna sredstva, ki jih ima iskana oseba na voljo v navedenem postopku. Ali bi lahko na postopek izročitve vplivalo tudi Wolfovo zdravstveno stanje, na kar je opozoril njegov odvetnik, za zdaj še ni jasno.

Ko bo obdolženi Wolf izročen Sloveniji, bo Okrajno sodišče v Ljubljani izvedlo kazenski postopek, pa pojasnjujejo v uradu predsednice sodišča. Vsi postopki glede izročitve Wolfa so torej v rokah sodišč obeh držav. Če bo predaja dogovorjena, pa jo bo operativno izvedla policija. Ko bo dobila nalog sodišča, bo iz mednarodnega sistema izbrisala tudi mednarodno tiralico za Wolfom, pa je razložil predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija.

Wolf in zadeva Patria

»Policija ima v roki vse moje transakcije za sedem let nazaj. Upam, da jih bodo skrbno pregledali in ko bodo to storili, bodo videli, da Wolf s tem 'sranjem' od afere Patria nima nič,« je poslovnež Walter Wolf septembra 2008 povedal v pogovoru za Delo. Podobno je ponavljal vse do trenutka, ko je Hans Wolfgang Riedl na zaslišanju na Dunaju sodnici povedal več, kot je pričakoval sam. Po tem dogodku jo je Wolf hitro mahnil v Kanado.

Petinsedemdesetletnika, ki so ga ujeli kanadski organi pregona, nekateri poznavalci povezujejo tudi s slovenskimi orožarskimi aferami v devetdesetih, a sam pravi, da ni preprodal niti pištole. Tik pred afero Patria se je Wolfu zgodila afera Maraska, kjer naj bi po besedah virov Kronen Zeitunga celo sodeloval z obsojenim hrvaškim nekdanjim premierom Ivom Sanaderjem, potem ko mu ni uspelo pravočasno odplačevati kredita, zaradi česar je Hypo Hrvaška nameraval Wolfu lastništvo nad Marasko celo vzeti. Wolf je tožil Hypo, posredoval je Sanader, ki ga Wolf, kot je povedal takrat, »ne pozna, z njim nikoli nisem imel nobenih stikov«.

Na las podobno je Wolf ves čas, ko je komentiral afero Patria, govoril o Janezu Janši, kateremu naj bi prav Wolf za potrebe stranke moral izročiti del nelegalnega denarja finskega porekla. Z Janšo naj bi se glede tega enkrat celo sestala v mariborski mestni hiši, a tega kriminalistom ni uspelo dokazati.

Ali je Wolf, kot piše v obtožnici v zadevi Patria, »Jožetu Zagožnu in Janezu Janši« res »pomagal pri izvršitvi kaznivega dejanja sprejemanja daril za nezakonito posredovanje«, slovensko sodišče (še) ni ugotovilo, saj je Wolf po kopici zdravstvenih težav (menda so bile kapi) in predvsem zaradi po njegovo nepravičnega sojenja ostal v Kanadi. Tam, na svojem posestvu ob vznožju Skalnega gorovja nad Vancouvrom, se je doslej uspešno »skrival« tudi pred avstrijskimi organi pregona.

Walter Wolf je bil namreč obtožen tudi na procesu v zadevi Patria v Avstriji, in sicer kriminalnega združevanja in poskusa težke prevare. Kot je na sojenju dokazoval tožilec, je bil Wolf glavni posrednik v zakulisju prodaje oklepnikov finske Patrie Sloveniji. Prvoobtoženi Wolfgang Riedl je bil zaradi podkupovanja, poskusa prevare in davčne utaje pri prodaji oklepnikov Patria Sloveniji aprila leta 2013 obsojen na tri leta zapora, od tega dve leti pogojno, a sodba še ni pravnomočna.

Sojenje Wolfu se ni zaključilo, ker je po nekaj obiskih nehal hoditi na dunajsko deželno sodišče, ostali trije obtoženi, Wolfov sodelavec Hans Peter Wilhelmer ter dva nekdanja uslužbenca avstrijskega orožarskega podjetja Steyr Wolfgang Albrecht in Wilfried Karlhofer, pa so bili oproščeni.

Iznajdljivi poslovnež, ki je v Lipnici sprožil zadevo Patria

Kljub glasnim besedam in verbalnim udarcem, nekaterim tudi precej pod pas, pregovorno iznajdljivemu Wolfu doslej še nikdar ni uspelo pojasniti, zakaj se mu je februarja 2007 v Lipnici tako mudilo z Riedlovega računa na svojega prenesti 2,3 milijona evrov Patrijinega denarja. Nobenega zagotovila namreč ni bilo in bančni uslužbenec je kmalu pritisnil na rdeči gumb. Ta je aktiviral avstrijski urad za varstvo ustavnega reda in boj proti terorizmu, ki deluje v okviru avstrijskega notranjega ministrstva. To je prek interpola kmalu naznanilo preiskovanje v afero Patria ujetih lobistov, politikov in še koga.

Wolfovi sorodniki v Kanadi včeraj za Delo niso bili dosegljivi.