Pred policisti priznal, da je ubil brata

Ugotovili so, da si pokojni življenja ni vzel sam, ampak mu je pri tem pomagal brat

Objavljeno
22. avgust 2017 11.17
Posodobljeno
22. avgust 2017 11.17
brez naslova
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič

Zgornja Voličina - Za sorodnike, prijatelje in znance 60-letnega Vinka Ribiča iz Zgornje Voličine je včerajšnje sporočilo mariborskih policistov pomenilo hud udarec. »Nesporno je bilo ugotovljeno, da je moški umrl nasilne smrti in da je njegova smrt posledica kaznivega dejanja uboja. Tega je utemeljeno osumljen 60-letni moški, ki smo mu v ponedeljek ob 3.40 odvzeli prostost in bo s kazensko ovadbo priveden k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru.

Za kaznivo dejanje uboja je predpisana zaporna kazen od pet do petnajst let,« je še dodala Anita Kovačič Čelofiga, tiskovna predstavnica mariborske policijske uprave.

Vsi bratje (skupaj jih je v družini Ribičevih pet) in obe sestri so bili prepričani, da Vinko Ribič ni kriv za smrt 57-letnega brata Toneta Ribiča. Ta je v nedeljo pozno zvečer z vbodno rano obležal sredi hodnika v stanovanjski hiši v Zgornji Voličini 40. Njih je Vinko prepričal s svojo zgodbo, da je umil in pospravil nož, ker je ta njegova last. Toda policistov, ki so jih v poznem nedeljskem večeru o najdbi zabodenega moškega obvestili reševalci, s to zgodbo ni prepričal. Vse preveč naj bi se Vinko Ribič zapletal pri svojih izjavah o nesrečnih dogodkih.

Zato so ga policisti že v zgodnjem ponedeljkovem jutru pridržali. In po dolgotrajnem zasliševanju naj bi Vinko Ribič priznal, da je on zabodel tri leta mlajšega brata Toneta. »Kar bodo drugi rekli, to bo Vinko tudi ponovil. Mislim, da bi moral imeti odvetnika, a sam ve, da za to ni denarja,« nam je včeraj razlagal Ivan Ribič, brat pokojnega in osumljenega. Nato pa je s solzami v očeh potarnal: »Izgubili smo Tonča, zdaj pa ostali še brez Vinka. Oba sta šla.«

Policisti so včeraj zjutraj iskali še zadnje dokaze v notranjosti hiše v Zgornji Voličini, izvedeli pa smo, da naj bi včeraj pozno popoldne s kazensko ovadbo zaradi uboja Vinka Ribiča odpeljali tudi na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika. Vse drugo, razen podaljšanje življenja za rešetkami, bi bilo za slovensko sodno prakso več kot presenečenje. Da bo dalj časa ostal za zapahi, naj bi se sprijaznil tudi Ribič sam. Menda naj bi sestri, ki mu je v prostore za pridržanje pripeljala zdravila, ki jih mora nujno in redno jemati, naročil, naj mu priskrbi tudi kartico, s katero bo lahko po telefonu komuniciral z zunanjim svetom.

Podrobnosti, zakaj naj bi se zgodila družinska tragedija, za zdaj še niso znane. Rezultati obdukcije so potrdili prvo tezo, da se je Tone Ribič zadušil z lastno krvjo. Vbodna rana naj bi mu predrla pljučno krilo, zaradi česar je v pljuča začela teči kri in je zato možakarju zmanjkalo sape.

Negotovost pa je še vedno glede časa, kdaj je Tone umrl. »Vinko je pritekel na dvorišče in dejal, da se je s Tonetom nekaj zgodilo, da leži v hodniku. Poklical sem sestro, da je obvestila reševalce, jaz pa sem šel pogledat, kaj se je zgodilo. A ko sem se dotaknil Toneta, je bilo njegovo telo že hladno,« je še pojasnil brat Ivan. Sodeč po izjavah domačih, bi lahko pokojni že nekaj časa mrtev ležal v hodniku, a se je brat odločil pomoč poklicati šele veliko kasneje.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi se brata v nedeljo zvečer sprla. Jabolko spora naj bi bila prižgana luč v kuhinji. Tone naj bi brata priganjal k spancu in mu ugašal luč, medtem ko je Vinko za mizo v kuhinji še jedel. Zatem naj bi Vinko pograbil večji kuhinjski nož, ki ga je uporabljal za rezanje kruha, in z enim samim vbodom bratu prizadejal smrtne rane. Prepiri med bratoma niso bili redki. Ponavadi so se končali z verbalnimi izbruhi, a tokrat je bilo, kot kaže, drugače.