Umrl fotograf Egon Kaše

Njegovi najbližji pravijo, da bolj kot je bila cesta strma, bolj je užival na svojem starem kolesu.

Objavljeno
30. avgust 2017 17.18
Vito Divac
Vito Divac
Ljubljana - V prometni nesreči je umrl Egon Kaše, nekdanji fotograf Dela in revije Tovariš ter Pavlihe oziroma Antene. Tragična nesreča se je zgodila v Italiji med vsakodnevnim kolesarjenjem petinsedemdesetletnika, rojenega 19. marca leta 1942. S ceste ga je zbil italijanski mladenič.

Tako, kot je bil na stara leta zaprisežen kolesar, dnevno je prevozil tudi 180 kilometrov, je bil v mlajših letih predan alpskemu smučanju. Bil je eden najboljših fotografov sveta belih aren, kot se je tudi v osemdesetih letih minulega stoletja imenovala knjiga Bojana Križaja, Toneta Vogrinca in Jožeta Dekleve, v kateri je s fotografijami opremil vzpon slovenskega oziroma jugoslovanskega smučanja, ki so ga, ob Križaju, zaznamovali Jure Franko, Rok Petrovič, Boris Strel in Mateje Svet. Kot veliki ljubitelj jadranja na deski je bil avtor tudi fotografij tudi v knjigi Jadranje na deski.


Kot neumoren kolesarski zanesenjak in rekreativec je prevozil Evropo po dolgem in počez. Foto: arhiv Luke Kašeta

V Sloveniji oziroma Jugoslaviji je me prvimi uporabil najbolj zmogljive objektive, s katerimi je delal atraktivne fotografije, ki so bile nepogrešljiv del predstavitev in marketinga velikih blagovnih znamk oziroma opremljevalcev doma in po svetu.

V drugi polovici fotografskega življenja se je opredelil za knjižno fotografijo. Njegove so fotografske reprodukcije v monografijah mnogih najbolj znanih umetnikov njegovega časa, med drugim o slikarjih Maksimu Gaspariju, Gabrijelu Stupici, Jožetu Ciuhi, Viktorju Magyaru, Jožetu Tisnikarju, Janezu Berniku, Petru Adamiču, Mersadu Berberju in Ismetu Mujezinoviću ter kiparjh Mirsadu Begiču in Negovanu Nemcu. Med drugim je opremil tudi rusko izdajo knjige Vojna vojni pisatelja in kiparja Toneta Svetine in Francoska obeležja na slovenskih tleh, posvečeni 200-obletnici francoske revolucije.

Kot neumoren kolesarski zanesenjak in rekreativec, je prevozil Evropo po dolgem in počez. Med drugim je s kolesom obiskal hčero Špelo na Danskem, pa prevozil pot od Benetk do Amsterdama. Njegovi najbližji - žena Danica in sin Luka - pravijo, da bolj kot je bila strma cesta, raje se je zapeljal s svojim starim kolesom.