Ura resnice za »kmetijo« Bužekijan

Vegrad je menda plačal 13,5 milijona evrov za nakup 3/4 vrednosti Delamarisa in da je desetina zneska šla za provizijo družbi Bužekijan.

Objavljeno
05. april 2013 20.46
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Mala Seva - Ko smo danes pozvonili na vratih domače hiše, nas je Edi Bužekijan, formalni (slamnati) lastnik "turistične kmetije" Bužekijan na Mali Sevi na grebenu med Lucijo in Strunjanom (lani poleti je turistična kmetija Bužekijan prešla na družbo Lutu, katere lastnik je spet Edi Bužekijan), odpravil z neresnično izjavo, da pri njih ne poteka hišna preiskava in da novinarjem ne bo dajal izjav, razen tistim, ki in ko jih bo izbral sam. Mediji so mu, po njegovih besedah, doslej povzročili velikansko škodo. Preiskovalci so samo pol ure zatem iz njegove hiše odšli še na samo turistično kmetijo in popoldan še v portoroško hišo družine Senica na naslov Med Vrtovi 7a.

Po neuradnih informacijah so danes preiskovali vrsto ljudi, ki so tako ali drugače sodelovali v domnevno spornih poslih gradnje in preprodaje turistične kmetije z lepim pogledom na Piranski in Strunjanski zaliv hkrati. Poleg poslov Hilde Tovšak, ki je vodila Vegrad v času, ko so kupovali premoženje podjetja Delamaris, so najverjetneje preiskovali še oba lastnika izolskega Delamarisa (Vojka Maverja in Loredana Glaviča), Jožeta Anderliča oziroma Kranjsko Investicijsko družbo, Predraga Šinika oziroma družbo Ekoplan, ki je prevzel lastništvo kasneje in na koncu tudi Edija Bužekijana, ki se je očitno spet vključil v lastništvo.

Edi Bužekijan je kot kmetovalec že septembra 2006, še v času županje Brede Pečan, v izolski občini pridobil soglasje, da je lahko zastavil zidavo turistične kmetije na dvakrat varovanem zemljišču (kmetijsko in zaščitena kulturna krajina), kjer gradnje niso dovoljene. Zavod za varstvo kulturne dediščine iz Pirana je zamudilo z izdajo negativnega soglasja za en dan, zato je upravna enota Izola morala 17. januarja 2007 vseeno izdati gradbeno dovoljenje. Kasneje (v času župana Tomija Klokočovnika) je Edi Bužekijan prosil občino Izola za prenos investitorstva na družbo Bužekijan, s sedežem v Ljubljani, kjer je tudi sedež odvetniške pisarne Senica. Direktorica te družbe je bila Blanka Muster (povezana s pisarno odvetnika Mira Senice). Prokurist družbe Bužekijan, d. o. o. pa je bil Franc Zaviršek, soprog Olge Zaviršek, tajnice v odvetniški pisarni Mira Senice. Družbo so prodali podjetju Sepire, ki je bilo v lasti kranjskega podjetnika Jožeta Anderliča. Podjetje Ekoplan A je po zagotovilih lastnikov Ekoplana oktobra 2010 plačalo kupnino, Alenka Šinik pa nam je tedaj povedala, da hočejo dokončati Mala Seva Selfness Resort istrsko turistično kmetijo.

Le nekaj mesecev kasneje se je izvedelo, da je gradbeno podjetje Vegrad d. d., junija 2007 plačalo 1,35 milijona evrov visoko provizijo družbi Bužekijan, d. o. o. za posredovanje ob nakupu Delamarisovega zemljišča. Predrag Šinik nam januarja 2012 tega predočenega dejstva ni mogel niti potrditi niti zanikati. Prejem računa za 1,35 milijona je podpisala Blanka Muster. Najverjetneje je pri tem poslu Vegradu in Bužekijanu svetovala odvetniška družba Senica. Predrag Šinik nam je decembra lani povedal, da kmetija Bužekijan projekt, v katerem je "ujetih " 8 milijonov evrov. Kar pet milijonov evrov je zanj posodila Raiffeisen Leasing, d. o. o., ki ima za takšen znesek vpisano hipoteko nad objektom. Inšpektor za prostor je že 25 julija lani z odločbo ugotovil, da je turistična kmetija za nameček neskladna gradnja. Drugo odločbo je inšpektorica izdala 15. novembra lani. V nasprotju z gradbenim dovoljenjem so zgradili vsaj del od 1500 metrov kamnitih podpornih zidov, kamnite ograje, pavilijon, rezervoar za vodo in manjši podzemni prostor. Družba Mala Seva je na upravno enoto Izola podala vlogo za dopolnitev gradbenega dovoljenja, vendar je upravna enota letos februarja to vlogo zavrnila, ker veljavni prostorski akt PUP podeželje take spremembe ne dovoljuje. Po neuradnih informacijah so prvega inšpektorja, ki je odprl ta spis, prezaposlili. V zemljiški knjigi pa sta na parcele turistične kmetije vpisani dve zaznambi prepovedi zaradi nedovoljene gradnje.

Neuradna trditev, da je Edi Bužekijan le slamnati lastnik družbe, ki upravlja (ali gradi) kmetijo, se je pojavila v javnosti zato, ker je menda jasno, da zasebni kmetovalec ne premore finančnih virov, da bi lahko zgradil 8 milijonov evrov vreden objekt.