Ustanovitelj Viol obsojen za napad na Špance

Zaradi lanskega napada viol na španske navijače na počivališču Tepanje še zadnja, dvajseta obsodba.

Objavljeno
16. april 2015 19.11
Tomica Šuljić, kronika
Tomica Šuljić, kronika
Slovenske Konjice – Ustanovitelja navijaške skupine Viole Romana Križnjaka je sodišče obsodilo na eno leto zapora. V celoti je upoštevalo predlog tožilca in mu zaradi napada na španske navijače prisodilo najvišjo kazen med vsemi sodelujočimi.

Z izrekom sodbe ustanovitelju mariborske navijaške skupine Viole Romanu Križnjaku se je po 14 mesecih od dogodka na Okrajnem sodišču v Slovenskih Konjicah tudi končal sodni del zgodbe o napadu mariborskih navijačev na gostujoče španske navijače po nogometnem srečanju med Mariborom in Sevillo februarja lani. Dva avtobusa italijanskega prevoznika, ki sta prevažala Špance, so policisti po nogometnem srečanju v Ligi Evropa na avtocesti spremljali do Slovenske Bistrice, Španci pa so se v nadaljevanju poti ustavili na bencinskem servisu v Tepanjah. Takoj za njimi je pripeljalo nekaj vozil z mariborskimi navijači in ti so z njimi fizično obračunali.

Povod za napad naj bi bila za viole provokativna fotografija španske navijaške skupine Biris Norte, ki so jo Španci pred tekmo objavili na spletnih navijaških forumih. Zaradi te fotografije je eden izmed gostov utrpel dvojni zlom čeljusti, še štirje so bili laže poškodovani: med njimi tudi italijanska voznika avtobusa, v avtobus pa je nekdo zalučal sekiro. Tudi bencinski servis je bil po nočnem obračunu precej razdejan. Policija je zaradi hitrega prihoda na Tepanje nekaj napadalcev ujela še na črpalki, druge pa je odkrivala med potekom postopkov.

Na pristojno Okrajno sodišče v Slovenskih Konjicah je bilo vloženih pet obtožnih predlogov proti 20 obdolžencem, v lanskih sodnih postopkih pa so vsi, razen Križnjaka priznali krivdo ter sklenili dogovore s tožilci. Kazni so bile različne; od zapornih, ki so jih prestali že lani, nekateri pa so jo odnesli s pogojnimi ali denarnimi kaznimi. Križnjaku so za priznanje krivde ponujali dvesto ur družbenokoristnega dela, a je to ponudbo zavrnil: »Nisem priznal zato, ker v pretepu nisem sodeloval,« je zatrjeval. Ustanovitelja Viol niso prijeli na kraju dogodka v Tepanjah, ampak se je na policiji oglasil naslednje jutro, po zasegu oblačil in hišni preiskavi pa je ostal na prostosti.

Tožilstvo je ves čas postopka zatrjevalo, da je Križnjak kriv – pri tem se je oprlo predvsem na pričanje enega izmed udeležencev Denisa Bajrića, ki so ga prijeli na Tepanjah in je v izpovedi obremenil tudi Križnjaka. Ta se je sprva zagovarjal sam, pred koncem postopka pa je to nalogo prevzel odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, ki je bil po izreku obsodilne sodbe ogorčen nad procesom: »Ta sodba ne bo obstala. V vsakem postopku, kjer naj bi bili oškodovanci, se najprej zasliši njih. V Križnjakovem primeru sodišče zaslišanja sploh ni dovolilo.« Pri tem Kovačič Mlinar še poudarja, da prepoznava obtoženca s posnetkov nadzornih kamer na bencinskem servisu ni bila nedvomna – sodni izvedenec je verjetnost, da je na posnetkih Križnjak, ocenil kot 70-odstotno.

Ob koncu pregona mariborskih navijačev si roke manejo predvsem na celjskem tožilstvu, kjer so prepričani, da so k velikemu številu priznanj viol pripomogle nižje kazni, vodja tožilstva Ivan Žaberl pa je še dodal: »Pri nekaterih storilcih pa sta očitni tudi spoznanje, da takšno ravnanje ni sprejemljivo, in posledično obžalovanje storjenega dejanja.« Tožilstvo je z izrečenimi kaznimi zadovoljno in se ne bo pritožilo, obramba pa napoveduje pritožbo na Višje sodišče v Celju, kjer si obeta razveljavitev sodbe.