V Lembergu zaradi plazu evakuirali stanovalce dveh hiš

Lastnik gradu je Franci Zidar, ki je sicer velik ljubitelj graščin.

Objavljeno
24. februar 2015 11.49
*hanc* PLAZ TRZIC
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Vojnik − V Lembergu pri Novi Cerkvi na območju Vojnika se je v ponedeljek okoli 22. ure iz brežine pod graščino na zaščitni zid pri nekaj stanovanjskih hišah usulo okoli pet kubičnih metrov kamenja. Lastnik gradu je sicer Franci Zidar, oče Nine Zidar Klemenčič, sicer pa velik ljubitelj gradov.

Tamkajšnji gasilci so si s predstavnikom vojniške občine ogledali teren in za čez noč evakuirali stanovalce dveh ogroženih stanovanjskih hiš.

Škode sicer ni, ker je kamnito gmoto zadržala varovalna ograja.

Delavci celjske družbe Vzdrževanje in obnova cest (Voc) so na cesto postavili opozorilne znake. Za nadaljnje ukrepe bodo danes poskrbele odgovorne osebe vojniške občine, je zapisano na spletnih straneh Uprave RS za zaščito in reševanje.

Vodja vzdrževanja cest v Vocu Bogdan Kočevar je za STA povedal, da zdrs kamenja najverjetneje nastal zaradi razmočene zemljine. Opozorilni znaki, ki so jih postavili ob cesti, so le začasni, ko se bodo vremenske razmere izboljšale, pa bodo vozišče očistili.

Kdaj se bo začela sanacija ogroženega območja in koliko bo stala, Kočevar danes ni mogel povedati, saj sanacijski načrt še ni narejen. Geomehanik pa bo moral oceniti, ali sta dve ogroženi hiši dovolj varni za nadaljnje bivanje.