Vojak v Litiji hladnokrvno ustrelil policista

Policistovo življenje visi na nitki. Storilca, pripadnika Slovenske vojske, so že prijeli.

Objavljeno
22. avgust 2014 19.37
Streljanje
Bojan Rajšek, Litija, Mitja Felc, kronika, M. Č., Delo.si
Bojan Rajšek, Litija, Mitja Felc, kronika, M. Č., Delo.si

Litija - Redni nadzor prometa se je danes popoldne sprevrgel v tragedijo, kakršne v slovenski policiji ne pomnijo.

Šestindvajsetletnik je namreč izvlekel pištolo in v glavo ustrelil litijskega policista.

Litijski policist D. K., sicer doma iz Slovenskih Konjic, je hudo ranjen, njegovo življenje menda visi na nitki. Storilec je po dogodku zbežal z rdečim vozilom VW polo, na katerem je imel ukradene registrske tablice.

Sodelavec ustreljenega policista je proti bežečemu vozilu prav tako izstrelil nekaj nabojev in, kot se je pokazalo pozneje, voznika tudi ranil, a menda ne huje.

Bliskovita in intenzivna policijska akcija je bila uspešna, saj so sledi vodile do kraja Gabrovka, kjer so storilca na domu tudi prijeli. Prijavil se je sam. Ker je bil ranjen, so ga odpeljali v ljubljanski klinični center. Na njegov avto naj bi namreč streljala patrulja, ki je prišla na kraj dogodka -

Zakaj je sklenil 26-letnik, po naših informacijah je to Dušan Petrovčič, tako surovo obračunati s policistom, bo pokazala preiskava. Za zdaj so na policiji potrdili le, da gre za pripadnika Slovenske vojske, v času kaznivega dejanja je nosil službeno uniformo, ni pa uporabil službene pištole.

Domačini v Gabrovki so nam povedali, da živi kot samotar.

Policija je zaradi preiskave skopa s podatki, kaže pa, da je bil osumljeni vpleten tudi v ponedeljkov rop (neuradno trgovine z orožjem) v ljubljanskih Mostah.

Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Branko Japelj je zvečer povedal, da si srčno želijo policistovo okrevanje, a da so rane kritične. Pohvalil je učinkovito delo policistov.

Tatjana Bobnar, namestnica generalnega direktorja policije pa je dejala, da je današnji strelski dogodek »zavrženo dejanje, vredno vsakega obsojanja. Vsekakor kot družba ne smemo pristati na to, da bi policisti, kot varuhi reda in miru, postali tarča tovrstnih napadov. K sreči teh dogodkov v državi ni veliko in kljub tragičnosti  lahko s polno odgovornostjo javnosti sporočim, da je Slovenija še vedno ena najbolj varnih držav in je zato zaskrbljenost v tej zvezi odveč.«

Preberite tudi: Na tragičen dogodek v Litiji sta se odzvala predstavnika policijskih sindikatov, vodstvo policije in Slovenska vojska.