V Ljubljani povečano število vlomov v kleti

Policisti so ugotovili, da stanovalci puščajo kleti odklenjene, s čimer povečujejo tveganje. Prijeli trojico vlomilcev.

Objavljeno
01. marec 2015 16.54
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana – Ob koncu januarja so stanovalci nekaterih ljubljanskih sosesk opazili povečano število vlomov v kleti stanovanjskih blokov. Policisti so zadevo raziskali in tudi prijeli trojico vlomilcev, ob tem pa opazili, da stanovalci puščajo kleti odklenjene, s čimer povečujejo tveganje, da postanejo žrtev kaznivih dejanj.

Na Policijski upravi Ljubljana so pojasnili, da so konec januarja in v začetku februarja dejansko zabeležili povečanje števila vlomov v kleti, predvsem v novejših stanovanjskih soseskah, kot so Hortenzija (nasproti draveljske pošte), Brod, Glavarjeva rezidenca, Mostec in soseski Savski breg. Gre za stanovanjske soseske, ki spadajo pod pristojnost Policijske postaje Ljubljana Šiška in Policijske postaje Ljubljana Bežigrad.

Z ogledi krajev kaznivih dejanj so policisti ugotovili, da v večini primerov iz kleti storilci niso odnesli ničesar, so pa povzročili gmotno škodo lastnikom kleti in stanovanjskim skupnostim (poškodovana vrata in ključavnice). V primerih, ko so storilci vendarle odnesli predmete, je šlo za orodje, smučarsko opremo, platišča vozil, predvsem pa kolesa in podobno, skratka predmete, ki jih stanovalci običajno hranijo v svojih kleteh.

Če so vrata odklenjena, imajo vlomilci lahko delo

V določenih primerih so preiskovalci med ogledi ugotovili, da so storilci v stanovanjski blok in nato v prostore s kletmi vstopili neovirano, kar kaže na to, da vrata niso bila zaklenjena. V večini primerov se je izkazalo, da so vhodi v stanovanjske bloke in prostore s kletmi sicer bili zaklenjeni, vendar je vanje storilcem uspelo vlomiti s primernimi orodji. Vlom na način lomljenja ključavnic je eden od najpogostejših načinov izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj.

Stanovalci naj sami poskrbijo za varovanje premoženja

Ob tem policija opozarja stanovalce, da je mogoče z ustrezno nadgradnjo mehanskega načina varovanja krepko zmanjšati možnost, da storilci vstopijo v objekt. Ob tem priporočajo, da na zunanjo stran ključavnice namestijo trpežen kovinski ščit. Drugi najpogostejši način je vlom na vzvod s primernim orodjem, zato priporočajo, da stanovalci vsaj vhodna vrata v kleti ojačajo do te mere, da onemogočijo ali pa vsaj močno otežijo uporabo takšnega orodja (tesnjenje vrat, kakovostnejša vrata). Vhodom v kletne prostore in garaže je tudi sicer treba namenjati enako pozornost kot vhodnim vratom stanovanj. V večstanovanjskih zgradbah tudi priporočajo, da stanovalci skrbno upoštevajo pravila hišnega reda oziroma interne dogovore glede odpiranja vhodnih vrat v zgradbo tretjim osebam (nestanovalcem, obiskovalcem).

Prav tako je pomembno, da imajo lastniki pregled nad vrednejšimi predmeti, ki jih hranijo v kleti. Da znajo predmete podrobno opisati (znamke, tip, model, serijska številka, poškodbe, dodatna oprema ...), saj prav na podlagi teh opisov ali priložene dokumentacije policisti lažje identificirajo ukradene predmete.

Prijeli trojico, osumljeno, da je vlomila v osem kleti

Glede vlomov v soseski Brod (Tacenska cesta) so policisti pred dnevi zaradi suma storitve več kaznivih dejanj velike tatvine odvzeli prostost trem osumljencem (starim 18, 21 in 23 let), ki so istega dne na Tacenski cesti (soseska Brod) vlomili v več kleti stanovanjskega bloka. Policisti so ugotovili, da so osumljenci istega dne vlomili v osem kleti stanovalcev stanovanjskega bloka (v enem primeru so odnesli več kosov nakita in vrednejših predmetov, v druge kleti pa so sicer vlomili, vendar niso odnesli ničesar). Osumljence so prijeli na kraju dejanja, po prejetem obvestilu enega od občanov na interventno številko 113.

Po končani preiskavi so jih privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je enemu od osumljencev odredil pripor, drugemu je izrekel ukrep javljanja na policijsko postajo, tretjega pa so po zaslišanju izpustili na prostost. Policisti o ostalih primerih še zbirajo obvestila, preiskave še potekajo, zato o podrobnostih preiskave še ne morejo podati več informacij.